eur:
391.27
usd:
367.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Orosz Szu-34-es támadógépre függesztett siklóbomba. Forrás: mil.in.ua
Nyitókép: Forrás: mil.in.ua

Elképesztő bombazáport zúdítanak az oroszok Ukrajnára

Az év eleje óta már több mint 3500 bombát dobtak le ukrán célpontokra az oroszok.

Az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint az oroszok eddig már tizenhatszor több bombát szórtak az ukrán állásokra, mint tavaly. Iván Havriljuk altábornagy szerint a támadók egyre többször vetnek már be irányított légiaknákat, amelyeket az amerikai JDAM-hez hasonlóan egy feljavító készlet segítségével, hagyományos bombákból építenek - írja a militarny.ua angol nyelvű ukrán weboldal.

A portál idézi a tábornokot, aki az Ukrinform kijevi hírügynökségnek elmondta, hogy kezdetben a támadók 250 és 500 kilós bombákat alakítottak át precíziós fegyverekké. Újabban viszont már a rettenetes romboló erejű, másfél tonnás FAB 1500-okat használják. Mint arról az Infostart is beszámolt korábban, a hagyományos, gravitációs bombákra mozgó irányító síkokat és a leoldást követően kinyíló szárnyakat szerelnek, a fegyver vezérlését pedig egy, az orosz GPS-nek is nevezett GLONASS műholdas navigációs rendszert használó számítógép végzi.

Ezzel a megoldással a bombák - a leoldás magasságától függően - 40-50 kilométert is képesek siklani. Így a támadó repülőgép a légelhárítás hatókörén kívülről tudja bevetni a fegyvereit. Havriljuk altábornagy szerint a helyzetük azért különösen súlyos, mert a nyugati szállítások akadozása miatt a légvédelem krónikus lőszer és rakéta hiánnyal küszködik. Nem jobb a helyzete az ukrán légierőnek sem, amely az oroszok nyomasztó számbeli és minőségi fölénye miatt alig tud érdemben beavatkozni a harcokba.

Hagyományos, gravitációs légiaknából átalakított, orosz siklóbomba egy Szu-34-es támadógép szárnya alatt.  Forrás: mil.in.ua
Hagyományos, gravitációs légiaknából átalakított, orosz siklóbomba egy Szu-34-es támadógép szárnya alatt. Forrás: mil.in.ua

A tábornok nyilatkozatában arról beszélt, hogy ha végre hadrendbe állnának már a beígért F-16-os vadászgépek, akkor meg lehetne törni az orosz légi fölényt és elkergethetnék a bombázókat. Mint mondta az is sokat enyhítene a súlyos helyzeten, ha fokozni lehetne a légvédelmi rendszerekhez küldött utánpótlás mennyiségét.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×