eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Biztonsági őr vezeti el az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi csoport egyik aktivistáját (b), miután társával olajjal öntötték le Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét 2022. november 15-én. A másik aktivista a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát. A kép a védőüveg miatt sértetlen maradt. Az aktivisták akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.
Nyitókép: MTI/AP/Letzte Generation Österreich

Új akció készül: az Európai Parlamentet is megcélozták a német klímaaktivisták

Az Utolsó Generáció (Letzte Generation) klímavédelmi szervezet új módszerekre vált, és a hét végén az ígérete szerint akcióba is lendül.

Nemcsak Németországban, hanem több más európai országban is a klímavédelem jegyében számos tiltakozó akciójával szerzett hírnevet magának az Utolsó Generáció (Letzte Generation) klímavédelmi szervezet. A német klímaaktivisták a jelek szerint most stratégiát váltanak, a jövőben nem csupán klímavédelemre kívánnak összpontosítani, hanem az embereket leginkább érintő problémákra is, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy minél többeket megszólíthassanak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a közlekedőktől a múzeumlátogatókig a szervezet Németországban is számos ellenséget szerzett magának. A többi között festmények megrongálásával, de leginkább az utak forgalmának megbénításával és hasonló, szintén sok bosszúságot okozó akcióival több esetben még a környezetvédelem híveit is maga ellen fordította. A múlt évben ráadásul nem csupán az utakon közlekedők haragját vívták ki, de a repülőjáratok utasaiéit azzal, hogy a repülőtereken is a kifutópályákhoz "ragasztották" magukat.

Az Utolsó Nemzedék aktivistái most váltásra készülnek. A ZDF közszolgálati médium tudósítása szerint mindezt az elnöki rezidenciának számító Bellevue palota előtt tartott sajtótájékoztatón jelentették be. Eszerint a szervezet úgynevezett "engedetlenségi akciókra" készül Németország különböző városaiban, amiről Frank-Walter Steinmeier államfőt külön tájékoztatták.

A német társadalom történetének sorsdöntő szakasza előtt áll. Az emberek többsége minden korábbinál erősebben érzi, hogy az idők egyre viharosabbá váltak. Egyre nagyobb a félelem a pénzügyi elszegényedés, a háborúk és az éghajlati katasztrófák miatt – hangoztatták.

Az első értékelések szerint az Utolsó Nemzedék új stratégiája sajátos kettősséget tükröz. A csoport arra törekszik, hogy minél több közreműködőt, illetve támogatót nyerjen meg úgy, hogy az ellenállást, a tiltakozást se adja fel. A szervezet szóvivője szerint

olyan helyszínt, illetve olyan formát keresnek, amelyek lehetővé teszik, hogy minél többen csatlakozhassanak

Minél több támogatót akarnak megnyerni, elősegítve, hogy az emberek állást foglaljanak a kialakult válságos helyzetben. "A szövetségi kormánnyal szemben mi rendelkezünk az alkalmazkodás, az átalakulás, a változás képességével" – hangoztatta a szóvivő a ZDF televíziónak adott nyilatkozatában. Lépést tartunk az idővel, de az engedetlenséggel nem hagyunk fel – tette hozzá.

A szóvivő arra is utalt, hogy nyilatkozatot szándékosan címezték Frank-Walter Steinmeiernek. Az Utolsó Nemzedék az elnöktől reméli, hogy átveszi azt a szerepet, amelyet valójában be kellene töltenie. Az ő feladata, hogy a politikai vitát abba az irányba terelje, amelyre az országnak szüksége van – fogalmazott.

A szóvivő nem titkolta, hogy

az Utolsó Nemzedék az Európai Parlamentbe is be akar jutni.

A tiltakozást a társadalom valamennyi területére ki kell terjeszteni. Ehhez pedig parlamenti szerepvállalásra van szükség. "Felvállaltuk ezt a szerepet, és azt Európai Parlamentben is vállalni kívánjuk" – tette hozzá.

Az "új fejezet" a bejelentés szerint a hét végén kezdődik. Berlin mellett a többi között Brémában, Lipcsében, Kölnben, Stuttgartban és Münchenben terveznek "engedetlenségi" tiltakozó akciókat, de a szóvivő részleteket nem közölt.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×