eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Joe Biden amerikai elnök (j) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Giorgia Meloni: ebbe nem szabad belenyugodnunk

Az emberkereskedelemmel szembeni globális szövetség elindítását szorgalmazta Giorgia Meloni olasz kormányfő, a G7-csoport soros elnöke Joe Biden amerikai elnöknek a Fehér Házban - közölte az európai idő szerinti péntek éjjel tartott találkozóról a római miniszterelnöki hivatal.

A kétoldalú megbeszélésen Giorgia Meloni hangoztatta, hogy véget kell vetni az illegális migrációnak és az emberkereskedelemnek.

„Globális szinten az emberkereskedelem vált a bűnözés legnyereségesebb pénzügyi tevékenységévé, és ebbe nem szabad belenyugodnunk.

Ezért globális szövetség elindítását javaslom az emberkereskedelem ellen” – mondta Giorgia Meloni a közösségi oldalain közölt videóüzenetében.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7-csoport Olaszország vezette félévében kiemelt figyelmet szentelnek az afrikai kontinensnek.

Giorgia Meloni kifejtette: Afrika nem szegény kontinens, hanem jelentős emberi és természeti erőforrásokkal rendelkezik, de korábban „kizsákmányoló” politika jellemezte az Afrikához való hozzáállást. Meloni úgy vélte,

ezen a szemléleten kell változtatni, ami megoldást adhat a migrációs válságra is.

Az olasz miniszterelnök Washingtonba indulása előtt olasz–amerikai együttműködési megállapodás született közösen finanszírozott afrikai projektekről. Az úgynevezett Mattei-terv programjairól van szó, amelyeket Róma indított az afrikai országok gazdasági, egészségügyi, oktatási fejlesztésére. A Mattei-terv, melynek részleteit Giorgia Meloni a Rómában január 29-én rendezett Olaszország–Afrika konferencián mutatta be, a kivándorlás okainak megszüntetésével szándékozik megfékezni, sőt leállítani a migrációt Olaszország és Európa irányába.

Giorgia Meloni meghívta Joe Bident a G7-ek állam- és kormányfői csúcstalálkozójára, amelyet június közepén a dél-olaszországi Puglia tartományban rendeznek meg.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×