eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
RSZ-24 Jarsz orosz nukleáris rakéta egy katonai felvonulásán. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Vészjósló akció: mozgásba lendültek az orosz atomrakéták – videó

Nyugtalanságra ad okot, hogy megindult a mobil indítóállásokra szerelt orosz nukleáris rakéták egy része.

Hivatalos közlés szerint a rakétások a május 9-i, moszkvai katonai felvonuláson fognak részt venni. Állítólag azért indultak el a különleges, 16x16-os terepjáró járművekre épített atomrakétáikkal az orosz főváros felé. A háborús helyzetre való tekintettel azonban a Nyugat minden korábbinál fokozottabb aggodalommal kíséri a rakéták mozgását.

Az oroszok szerint az legújabb, Jarsz rakétarendszerekről van szó. Ezek jelölése – hasonlóan az orosz fegyvereknél megszokotthoz – némi zavart hordoz, ugyanis bizonyos források RSZ-24 Jarsz-M-ként említik, míg máshol Topol-MR vagy RSZ-26 Rubezs a rendszer elnevezése. Annyi bizonyos, hogy a korábbi Topol rakéták továbbfejlesztésével 2008 és 2011 között hozták létre. Bár az első indítás sikertelen volt, egy évvel később, 2012-ben már rendben működött a rakéta.

Szergej Karakajev tábornok, az orosz stratégiai rakétacsapatok parancsnoka azt nyilatkozta,, hogy a rendszer neve a "nukleáris elrettentő rakéta" kifejezés orosz nyelvű rövidítése (Ядерная ракета сдерживания - jágyernaja raketa szgyerzsivanyija). Ezekből több mint 136 darabot a már említett járművekre telepítettek. A mobil indítók viszonylag gyorsan mozoghatnak Szibéria végtelen erdeiben előre megépített kiölővő helyek között, ezzel jócskán korlátozva a csapásmérő erők felderíthetőségét.

Az orosz adatok alapján a fegyver hatótávolsága 2000 és 6000 kilométer között van. Ami igazán félelmetes, hogy több, egymástól függetlenül célra irányítható robbanófejjel rendelkezik. Ezek ráadásul a légkörbe visszatérve hiperszonikus sebességgel még kitérő manővereket is tudnak végrehajtani, ami alaposan megnehezíti az elfogásukat. Hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők. Ez utóbbiak közül a nagyobb, 300-500 kilotonnás harci részekből 3-6 darabot, míg a kisebb, 150 kilotonnásokból, 6-10 darabot tud hordozni egy-egy rakéta.

Csak összehasonlításul, a Hirosimára ledobott első atombomba 15 kilotonna hagyományos robbanóanyag erejével rendelkezett. Ennek megfelelően akár egyetlen Jarsz rakéta is képes leenne akár egész Magyarországot romba dönteni.

Vlagyimir Putyin az ukrajnai háború kitörésével szinte egyidőben elrendelte az orosz nukleáris erők magasabb harckészültségbe helyezését is. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese pedig többször nyíltan megfenyegette Ukrajnát, valamint a Kijevet támogató nyugati szövetségeseket, hogy Oroszország – ha biztonsági érdekei úgy kívánják – atomfegyvert is bevethet.

Medvegyev szélsőséges kijelentéseire reagálva, az InfoRádiónak nyilatkozó Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, biztonság- és védelempolitikai szakértő azonban azt mondta, hogy sem katonailag, sem pedig politikailag nem lenne értelme atomcsapást mérni ukrán, vagy főleg nyugati célpontokra.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×