eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

V4: markáns nyilatkozatok egymásról és Ukrajnáról a csúcs előtt

Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült arra a párizsi nemzetközi találkozóra, amelyen az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna további támogatásáról lesz szó.

Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit - Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében - mondta Fiala, majd a CTK hírügynökség szerint megjegyezte: a Robert Ficóval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek "nagy örömet".

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és "sikertelennek" minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját - emlékeztet a cseh hírügynökség.

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval. "Nem fűztem kommentárt ahhoz, amikor Robert Fico virágot helyezett el Gustáv Husák (utolsó csehszlovák kommunista államfő) sírján. "Most azonban szükséges a kommentár. Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz előtt, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek" - szögezte le a cseh miniszterelnök. "Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos" - húzta alá Fiala.

"Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie" - szögezte le a cseh kormányfő. Az alternatíva viszont, hogy "nem beszélünk", veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét. "Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra" - fejtette ki újságíróknak.

"A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út" - vélekedett.

Kérdésre válaszolva Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervezi katonák Ukrajnába vezénylését. Ezzel szintén szlovák partnere kijelentésére reagált, aki erről hétfőn Pozsonyban beszélt. A CTK szerint Jana Cernochová cseh védelmi miniszter az ezzel kapcsolatos kérdésre egy másik sajtóértekezleten azt mondta: nem hallott róla, hogy bármelyik NATO tagállam katonák Ukrajnába vezénylését tervezné, amint erről Robert Fico beszélt.

"Nem fogok előre kommentálni minden ötletet, amit a vezető politikusok tesznek a (párizsi) találkozóval kapcsolatban" - szögezte le Fiala.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×