eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntető lengyel gazdák lezárják az utat a délkelet-lengyelországi Dorohusknál, a lengyel-ukrán határátkelő előtt 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

V4-gazdatüntetés: "ez minden ember problémája, ellenőrzés nélküli élelmiszer jön Ukrajnából"

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen demonstráltak a V4-es országok agrárkamarái.

A szlovák–cseh határnál Holics közelében tüntettek a V4-es együttműködés jegyében a cseh, a szlovák és a lengyel agrárkamarával – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

"Magyarországról a fiatal gazdák és gazdaasszonyok képviselőivel vettünk részt a tüntetésen, amelynek a célja az volt, hogy a V4-es országok közösen álljanak ki az unió gazdái mellett, és kérjék az Európai Bizottságot arra, hogy végre hallgassák meg a gazdákat. Nem fogadjuk el az Európai Uniónak azt a döntését, hogy addig, amíg a zöld átállás által felfoghatatlan nehézségeket okoznak, addig meg kívánja hosszabbítani az Ukrajnából beáramló termékek korlátlan behozatalát úgy, hogy nincs nyomon követhetőség, nem ugyanazon feltételek mellett termelnek az ukrán gazdák, mint mi, rendkívüli versenyhátrányba kerülnek a gazdatársak" – hangsúlyozta Süle Katalin.

Szerinte ez

nemcsak a gazdatársadalom problémája, hanem valamennyi uniós polgáré, hiszen valóban nyomon követhetetlen élelmiszerek áramlanak az Európai Unióba.

"Ezt nem tűrhetjük, és közösen hangot adtunk annak, hogy mindannyian úgy látjuk, hogy az EU agrárpolitikája zsákutca, változásra van szükség, nemcsak a V4-es országokban, hanem szinte minden országban tüntetnek a gazdálkodók az unió döntései ellen" – tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke bízik benne, hogy meghallják Brüsszelben a gazdák hangját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 21:40
×
×
×
×