eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntető lengyel gazdák lezárják az utat a délkelet-lengyelországi Dorohusknál, a lengyel-ukrán határátkelő előtt 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

V4-gazdatüntetés: "ez minden ember problémája, ellenőrzés nélküli élelmiszer jön Ukrajnából"

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen demonstráltak a V4-es országok agrárkamarái.

A szlovák–cseh határnál Holics közelében tüntettek a V4-es együttműködés jegyében a cseh, a szlovák és a lengyel agrárkamarával – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke.

"Magyarországról a fiatal gazdák és gazdaasszonyok képviselőivel vettünk részt a tüntetésen, amelynek a célja az volt, hogy a V4-es országok közösen álljanak ki az unió gazdái mellett, és kérjék az Európai Bizottságot arra, hogy végre hallgassák meg a gazdákat. Nem fogadjuk el az Európai Uniónak azt a döntését, hogy addig, amíg a zöld átállás által felfoghatatlan nehézségeket okoznak, addig meg kívánja hosszabbítani az Ukrajnából beáramló termékek korlátlan behozatalát úgy, hogy nincs nyomon követhetőség, nem ugyanazon feltételek mellett termelnek az ukrán gazdák, mint mi, rendkívüli versenyhátrányba kerülnek a gazdatársak" – hangsúlyozta Süle Katalin.

Szerinte ez

nemcsak a gazdatársadalom problémája, hanem valamennyi uniós polgáré, hiszen valóban nyomon követhetetlen élelmiszerek áramlanak az Európai Unióba.

"Ezt nem tűrhetjük, és közösen hangot adtunk annak, hogy mindannyian úgy látjuk, hogy az EU agrárpolitikája zsákutca, változásra van szükség, nemcsak a V4-es országokban, hanem szinte minden országban tüntetnek a gazdálkodók az unió döntései ellen" – tette hozzá.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke bízik benne, hogy meghallják Brüsszelben a gazdák hangját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×