eur:
391.02
usd:
366.97
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Műemlékvédelem vagy valami egészen más? - új külsőt kap az egyik gízai piramis - videó

Sokak nemtetszését váltotta ki az ikonikus ókori műemlék helyreállítására tett kísérlet, a projektvezető szerint viszont minden rendben van.

Felújítják az egyik gízai főpiramist Egyiptomban, azonban a projekt máris nagy vitát váltott ki, miután a projekt vezetője kiposztolta a renoválást bemutató videót a Facebookra - írja a The Guardian összeállítása alapján a Telex.

A videón Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője azt mutatja, ahogy a munkások gránittömböket helyeznek el a Menkaure piramis alapzatán, vagyis

lényegében egy újabb réteggel vonják be kívülről.

A tanácsvezető az évszázad projektjének nevezte a rekonstrukciót, véleménye szerint ez lesz Egyiptom ajándéka a világnak a 21. századra.

A videó alatt sokan kritizálják a felújítás mikéntjét - volt, aki egyenesen azt írta, hogy miért nem tapétázzák ki inkább, más csempézéshez hasonlította a műveletet, és olyan is akadt, aki szerint ennyi erővel a pisai ferde tornyot is ki lehetne egyenesíteni.

A piramist eredetileg is gránittömbök borították, ám az idő műlásával elvesztette ezek jelentős részét. A mostani felújítás célja ennek a gránitrétegnek a visszaállítása az eredeti stílusban - állítja Mostafa Waziri.

A The Guardian szerint az utóbbi időben heves vitákat váltott ki az örökségvédelem kérdése Egyiptomban, például Kairó történelmi városrészeinek lerombolása is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×