eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Airbus A340 at 10,000 meters
Nyitókép: Walter Geiersperger/Getty Images

Teljesen leállt a turizmus a gázai övezetbe, de van esély az idei újraindulásra

A gázai konfliktus kitörése után minden magyar turista és utazási iroda azonnal lemondta az összes izraeli utat, és ez a helyzet legfeljebb csak ősszel változhat meg. Csak néhány amerikai zarándokcsoport vállalja a kockázatot, az európaiak jobban félnek.

Sorra meghiúsultak az utazások a térségbe a gázai konfliktus miatt, miközben az őszi hónapok és a szilveszter ideje a kulturális körutazások időszaka Izrael vonatkozásában, ahogy a tavaszi hónapok is. Ezeket az utakat lemondták - a legtöbb esetben az utazási irodák vagy alternatív lehetőségeket ajánlottak fel az utazóknak, vagy visszafizették a részvételi díjakat - mondta Bakó Balázs az InfoRádóban. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint nem volt életszerű, hogy az irodák utakat szervezzenek a konfliktuszóna közelébe, és az is érezhető volt, hogy nem akarnak az emberek a térségbe utazni.

Ezért az irodák lehetővé tették az átfoglalást, illetve később is felhasználható, másfél évig érvényes vouchert adtak, vagy végső esetben visszaadták a részvételi díjat.

A szóvivő kitért arra, hogy az események lezárulta még nincs közel, ez befolyásolja a turisták visszatérését. Izraelben egyébként korlátozott számban most is vannak turistacsoport, illetve - elsősorban amerikai - zarándokcsoportok, az európaiak azonban elkerülik a harci cselekmények miatt az övezetet.

Hozzátette, hogy a turizmust nagyon érzékenyen érintik a harci cselekmények, terrorcselekmények, a természeti katasztrófák, illetve a pandémia, hirtelen szűnnek meg az utak ilyen esetekben. Viszont a szektor könnyen tud regenerálódni, és ha megszűnik a távolmaradást kiváltó ok, néhány hónapon belül megnő a kereslet. Volt persze negatív példa is, Tunézia, ahol egy sok évvel ezelőtti sajnálatos eset után csak 1-2 éve éledt újra a turizmus.

A szövetség Bakó Balázs szerint azzal számol, hogy legkorábban ősszel indulhatnak újra a kulturális körutazások, amennyiben lezárulnak a harci cselekmények.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×