eur:
394.37
usd:
369.97
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: YouTube/kremlin

Szuperszonikus vadászbombázón repült Vlagyimir Putyin - videó

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fedélzetén tett meg egy negyvenperces utat csütörtökön Oroszországban egy modern fejlesztésű Tu-160M orosz szuperszonikus hadászati nehézbombázó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán ellátogatott a Szaratov-vidéki Kazan Repülési Üzembe (SP Gorbunov), és megtekintette a 4 modernizált Tupoljev Tu-160M ​​bombázót, amely az építés utolsó szakaszában van.

Csütörtökön repült is Putyin egy ilyen géppel: a nukleáris rakétákkal is felszerelhető bombázó a kazanyi Tupoljev repülőgépgyár repülőteréről szállt fel. Az orosz állami televízióban bemutatott felvételeken látható volt, amint a hatalmas gép a levegőbe emelkedik.

A Kreml közösségimédia-felületeire feltöltött videó kísérőszövege szerint az elnök repülése fél órát tartott.

A változtatható szárnygeometriájú, Fehér Hattyúként emlegetett szovjet Tu-160-as (a NATO-kód szerinti nevén Blackjack) repülőgépek modernizált, Tu-160M formájában történő újjáépítésének programjáról 2015-ben döntött az orosz államfő. A Tu-160-as szuperszonikus stratégiai bombázó-rakétahordozó az orosz légi- és űrerő nagy hatótávolságú repülőgépflottájának alapját képezi. Nagy távolságra lévő nukleáris és hagyományos célpontok megsemmisítésre tervezték.

Szerdán Szergej Csemezov, a Rostec State Corporation vezérigazgatója a vg.hu szemléje szerint arról beszélt, hogy a modernizált Tu-160M ​​repülőgép megőrizte megjelenését, de teljesen új technológiai alapokon, digitális megoldásokkal készül. "Jelenleg ez a világ egyik legerősebb harci repülőgépe" -nyilatkozta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta, a repülőgép útvonala katonai titoknak minősül, de annyit elárult, hogy Putyin egy nagyjából negyven percig tartó repülésen vesz részt.

Az orosz elnök korábban 2005-ben már repült egy Tu-160-as bombázó egy régebbi modelljén egy hadgyakorlat keretében.

Egy 2018-ban kötött szerződés értelmében a modernizált Tu-160M rakétahordozóból tíz darabot rendeltek az orosz légierő számára 2027-es határidővel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×