eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Lufthansa német légitársaság egyik gépe leszáll a frankfurti nemzetközi repülőtéren 2020. június 23-án. Sajtójelentések szerint a német kormány és a Lufthansa megegyezett a német állam 9 milliárd eurós mentőcsomagjáról, de az egyik befektető nem adta hozzájárulását. A német légitársaság június 25-én tart virtuális közgyűlést a részvényesek számára.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megint jöhet a közlekedési káosz Németországban – több tízezer légi járat maradhat ki

A szakszervezet jelezte: ha a Lufthansa nem veszi figyelembe a dolgozók kéréseit, hosszabb munkabeszüntetés is következhet.

Egész napos sztrájkot hirdetett szerdára a Lufthansa földi kiszolgálószemélyzete Németországban, ami miatt várhatóan nagy fennakadások lesznek a legforgalmasabb repülőtereken, így Münchenben, Hamburgban, Berlinben, Frankfurtban és Düsseldorfban is – írja a vg.hu.

A helyi szakszervezet tájékoztatása szerint a földi személyzet sztrájkja február 7-én, szerdán hajnali négy órakor kezdődik és a tervek szerint csütörtök reggel hét óráig tart. A munkabeszüntetés a Lufthansa és több más légitársaság

több mint százezer járatának 80-90 százalékát érinti, így hatalmas káosz várható számos forgalmas németországi repülőtéren.

A Lufthansa élesen bírálta a szakszervezetet, a légitársaság szerint indokolatlan és érthetetlen ilyen hosszú sztrájkot tartani a felek közötti tárgyalások közepette. A földi kiszolgálószemélyzet 25 ezer munkavállalóját képviselő Verdi szakszervezet és a Lufthansa között ugyanis folyamatban van az egyeztetés a kollektív szerződésről, az újabb tárgyalási fordulót pedig február 12-ére tervezik. A szakszervezet január 23-án elutasította a Lufthansa bérajánlatát, mert túl alacsonynak tartja.

A szakszervezet 12,5 százalékos, de legalább havi ötszáz eurós béremelést követel, plusz egyszeri, háromezer eurós inflációs kompenzációt.

Az érdekképviseleti szerv jelezte: a munkavállalók akár hosszabb sztrájkba is kezdhetnek, amennyiben nem veszi figyelembe kéréseiket a Lufthansa. Múlt héten csütörtökön a biztonsági személyzet nem vette fel a munkát tizenegy németországi repülőtéren, ami miatt több száz járatot kellett törölni.

A légitársaság nagyon nehéz helyzetbe került, ugyanis kedden a leányvállalatánál, a Discover Airlinesnál kétnapos munkabeszüntetésbe kezdenek a pilóták is.

A Verdi szakszervezet szervezte a német tömegközlekedési dolgozók múlt heti és a mozdonyvezetők korábbi sztrájkját is, ami miatt csaknem teljesen leálltak a személyszállító vonatok az országban, a távolsági járatok közül pedig csak minden ötödik közlekedett.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×