eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lipcse, 2014. november 6.Vasúti szerelvény áll a lipcsei pályaudvaron 2014. november 6-án, a négynapos német vasutassztrájk első napján. A vasutasok béremelést, a heti munkaidő kétórás csökkentését és az ágazati tarifaszerződés megkötését követelik.(MTI/EPA/Peter Endig)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Endig

Előbb lefújták a sztrájkot a német mozdonyvezetők, de újabb tiltakozás jöhet

A jelek szerint mindenki megkönnyebbült: mindenekelőtt az utasok, akik reggeltől a megszokott vonaton utazhatnak, de a mozdonyvezetők is, akik immár reménykedhetnek követeléseik teljesítésében. És nem utolsó sorban az állami Deutsche Bahn vezetői is, a társaság számára ugyanis az elmúlt néhány nap rendkívüli anyagi és erkölcsi kárt is okozott.

A mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL által meghirdetett sztrájk több hónapos és eredménytelen munkaügyi vita után múlt szerdán kezdődött. A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható, és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát. Ajánlatot tett továbbá 4,8 százalékos béremelésre augusztustól és további 5 százalékosra 2025 áprilisától. Ezt viszont a GDL utasította el, és ezt követően vette kezdetét az eredetileg hat napra, hétfő estig tervezett munkabeszüntetés.

A hétvége azonban közeledést hozott a felek álláspontjában, és a szakszervezet ez után döntött úgy, hogy hétfő késő este helyett már kora hajnalban befejezi sztrájkot. A délelőtti híradások szerint a vasúti közlekedés szerte az országban immár csaknem "teljes gőzzel" beindult, regionális szinten jelentettek csak elenyésző számú fennakadást.

Mindez nem jelenti azt, hogy a szakszervezet és a Deutsche Bahn végleges fegyverszünetet kötött volna, így azt sem, hogy egyezség született volna a mozdonyvezetők követeléseiről. A nyilatkozatok szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a jövő héttől tárgyalóasztalhoz ülnek, és

március elejéig igyekeznek kompromisszumos megállapodást kötni.

A GDL elnöke, Claus Weselsky a közszolgálati televízióknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tárgyalások kitűzött "végpontjáig", március 3-ig nem kezdenek újabb sztrájkot, a jövő pedig a vasút vezetőivel folytatandó konzultációk kimenetelének függvénye. A Deutsche Bahn képviselői feltételezett engedményeikről érdemben nem nyilatkoztak, de reményüket fejezték ki, hogy a tárgyalások eredményesek lesznek. Értesülések szerint az állami vasút kész beleegyezni a munkaidő csökkentésébe és bizonyos mértékű béremelésbe is.

Noha a szakszervezet vezetője még a múlt hét végén azt hangoztatta, hogy a lakosság többsége megértéssel viszonyul a mozdonyvezetők akciójához, a sztrájk beszüntetését hétfőn az utasok rendkívüli megkönnyebbüléssel fogadták. Ennek súlyát alátámasztja az az adat, amely szerint a helyi, illetve a regionális vonatokat naponta több mint 320 ezer utas használja.

Noha a vasutat használók mostantól fellélegezhettek, nem kizárt, hogy hasonló viszontagságok várnak a tömegközlekedési eszközök utasaira. A közszolgálati dolgozók szakszervezete, a Verdi ugyanis várhatóan a legközelebbi jövőben a tömegközlekedés terén hirdet munkabeszüntetést.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×