eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Nincs béke Németországban, ismét az utakon a gazdák – és ez csak a kezdet

A német kormánynak két évvel és egy hónappal hivatalba lépése után olyan méretű sztrájkhullámmal kell szembenéznie, ami rendkívülinek számít a szövetségi köztársaság történetében. Közben nem tették le a fegyvert a német gazdák sem, a hónap második hetében tartott országos blokád után szerdán több tartományban ismét tiltakozó akciókat kezdtek.

Az országos gazdaszövetség szervezésében a hónap első felében a gazdák több ezer traktor felvonulásával szerte az országban okoztak rendkívüli fennakadásokat. Tiltakozó akciójukkal a korábbi állami szubvenciók teljes helyreállítását követelték, de mindenekelőtt a dízelolajra kiszabott adók visszatérítését. A Scholz-kormány a rendkívüli költségvetési megszorítások béklyójában ezek nagy részét elutasította, illetve több évre elnyújtott teljesítést helyezett kilátásba.

Joachim Rukwied, az országos szövetség elnöke már akkor jelezte, hogy ismét széles körű tiltakozás kezdődik, ha követeléseiket nem teljesítik. Mindez nem üres fenyegetés volt, amint a gazdák szerda kora reggel több tartományban, elsősorban Bajorországban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, valamint Szász-Anhaltban kezdett tiltakozó akciói jelezték.

Míg Bajorországban ismét az autópályák blokádját helyeztek kilátásba, a másik két tartományban a hidak forgalmát bénították meg.

Noha követeléseik nem változtak, az időzítés nem véletlen. A német parlament ugyanis az utolsó simításokat végzi a 2024-es költségvetés végleges tervezetén, amelyet a Bundestag ezen a héten kormánypárti többséggel minden bizonnyal jóváhagy. Általános vélekedés szerint aligha valószínű, hogy a gazdák újabb tiltakozása nyomán bármit is változtatnának a tervezeten.

Miközben a német gazdák a nap folyamán "újrakezdték", a mozdonyvezetők a hét elején szüntették be a vasúti közlekedést, a személy- és teherszállítást országosan megbénító sztrájkjukat. A szakszervezet felhívására tartott akciójukkal a mozdonyvezetők rövidebb munkaidőt, illetve ezzel párhuzamosan bérkorrekciót követeltek. A munkaadó német állami vasút, a Deutsche Bahn végül némelyest engedett, közölte, hogy kész a tárgyalásokra a mozdonyvezetők képviselőivel, a szakszervezet pedig bejelentette, hogy március elejéig nem tervez újabb munkabeszüntetést.

A sztrájkhullám ugyanakkor tovább folytatódik. A fő szervező pedig ezúttal a közszolgálati dolgozók szakszervezete, a Verdi. A mintegy kétmillió tagot tömörítő szakszervezeti szövetség felhívására

csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartanak a német repülőterek repülésbiztonsági alkalmazottai.

A sztrájkfelhívás tizenegy repülőteret érint, köztük a legnagyobbakat, a frankfurtit, a berlinit, a stuttgartit, a hamburgit, a lipcseit és a drezdait. Értesülések szerint a hamburgi és a berlini repülőtereken már minden csütörtöki járatot töröltek. Mindez azt jelenti, hogy az utasoknak járattörlésekre és jelentős késésekre kell felkészülniük.

Az alkalmazottak főként az utasok, a poggyász és a személyzet biztonsági ellenőrzését végzik, munkájuk nélkül a repülőterek biztonságos működése aligha garantálható. A szakszervezet ugyan tárgyalásokat folytat a repülésbiztonsági vállalatok szövetségével az alkalmazottak számára magasabb béreket követelve, de a tárgyalások azonban eddig nem hoztak eredményt.

A Verdi péntekre bérkövetelései alátámasztásra a tömegközlekedésben dolgozókat szólította fel országos sztrájkra. A munkabeszüntetés országszerte súlyos fennakadásokat okozhat.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×