eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségéből, Dél-Izraelből 2024. január elsején. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben 2024. január elsején. MTI/EPA/Abir Szultan

Újabb izraeli offenzíva kezdődött a Gázai-övezetben

Hétfőre virradóra ismét Hán-Júnisz ellen indított támadást az izraeli hadsereg.

A Wafa palesztin hírügynökség szerint a műveletben legkevesebb tízen meghaltak, a halottak között gyerekek is vannak. Mindeközben Izrael északi, a libanoni határhoz közeli részén ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. Egy, a Hezbollah libanoni síita milíciához közeli forrás a sajtóval azt közölte, hogy az izraeli hadsereg vasárnap több dél-libanoni település ellen intézett támadást, az akcióban milícia egyik harcosa meghalt.

Helyi médiaforrások szerint mindemellett az izraeli hadsereg hat embert vett őrizetbe a ciszjordániai Hebronban éjszakai razziák során.

Az éjszaka a Gázát irányító Hamász terrorszervezet és a vele szövetséges fegyveres csoportok által elhurcolt túszok rokonai és támogatói gyűltek össze Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál. Azt követelték, a kormány kezdjen tárgyalásokat a túszok hazatéréséről. A Times of Israel című izraeli lap beszámolója szerint több tüntető sátrat vert az épület közelében és azt hangoztatta, nem megy el, amíg a nem születik megállapodás az ügyben.

Az egyik, sátor elé kirakott táblán a "Jobban szeretjük a gyerekeinket, mint amennyire gyűlöljük a Hamászt" felirat volt látható - közölte a lap.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben.

Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai - az övezetben élők több mint 80 százaléka - menekült el otthonából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×