eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rumen Radev bolgár elnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Borul az egyensúly - komoly gondja van az alkotmánymódosítási törvénnyel az elnöknek Bulgáriában

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn az alkotmánybírósághoz fordult az ország parlamenti képviselőinek többsége által szilveszterkor elfogadott, az alkotmány módosításáról és kiegészítéséről szóló törvény miatt.

Az államfő sajtószolgálatának közlése szerint Radev alkotmányellenesnek tartja az elfogadott módosításokat, amelyek a kettős állampolgárságú állampolgároknak jogot adnak arra, hogy népképviselők és miniszterek legyenek, új eljárást vezetnek be a technikai kormány kinevezésére, valamint újraszabályozzák a különböző törvényhozó testületek hivatali idejét.

Az igazságszolgáltatásról szóló fejezetben az elnök megtámadta a legfelsőbb bíróságok elnöke és a legfőbb ügyész kinevezésére vonatkozó új eljárást, amely szerint ezeket tisztségviselőket az államfő rendelete nélkül is be lehet iktatni hivatalukba.

Radev úgy véli, hogy ezek és más, a parlament által elfogadott módosítások ellentétesek más alkotmányos rendelkezésekkel,

megváltoztatják az alapvető hatalmi szervek közötti egyensúlyt és a kölcsönös ellenőrzést.

A bolgár elnök az alkotmánymódosítások szavazási eljárását is kifogásolta.

A kiadott közlemény szerint az elnök úgy véli, a módosítások némelyike, amellett, hogy ellentmond az alkotmány más rendelkezéseinek, megváltoztatja az alapvető hatalmi szervek közötti egyensúlyt és a köztük lévő kölcsönös ellenőrzést, ami közvetlenül érinti az államigazgatás formáját, és a törvényhozás kizárólagos hatáskörébe tartozik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×