eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Özönlenek a migránsok az USA-ba – Brazília lehetne most a kulcs

Rekordokat döntött idén a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba induló illegális migránsok száma – derült ki az Interpol legutóbbi adataiból. Dél-Amerika már az ázsiaiak és afrikaiak számára is ugródeszkát jelent az amerikai álom felé, de a rossz politikai és gazdasági helyzet miatt egyre több latin-amerikai az Európai Uniót célozza meg.

Az Interpol november 27. és december 1. között ötödik alkalommal rendezte meg azt a műveletét, amelyben 31 ország hatóságai vettek részt – mondta az InfoRádióban Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

„257 csempészt tartóztattak le és 12 ezer illegális migránst füleltek le. Ők 69 ország állampolgárai. Immár nemcsak Latin-Amerikából érkeznek emberek, nagyon sokan vannak afrikaiak, ázsiaiak, akik szintén Latin-Amerika felől akarják megközelíteni az Egyesült Államokat. Immár a kínaiak a harmadik legnagyobb csoportnak számítanak, elsők a venezuelaiak, a másodikak az ecuadoriak” – részletezte.

Az embercsempészet központja Brazília:

  • 10 országgal határos
  • 16 ezer kilométer hosszú a határvonala, sok esetben nehéz terepen, tehát nehezen őrizhető.

Az amerikai határellenőrzés Sayfo Omar szerint közben gyakorlatilag összeomlott.

„Az amerikai belbiztonsági tárca a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb migrációs hullámának nevezte azt, ami most zajlik az Egyesült Államokban. Ők az okok között a Covid által a gazdaságokra gyakorolt nyomást emelték ki, illetve a politikai instabilitást. De tudni kell, hogy itt egy amerikai állami hivatalról van szó, ami nem fog vádakat, kritikákat megfogalmazni az Egyesült Államok legfőbb vezetőjével, az elnökkel szemben – fogalmazott a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Joe Biden a hibás

Mindazonáltal látni lehet azt, hogy ami most zajlik az Egyesült Államok déli határain, az elsősorban a Biden-adminisztrációnak köszönhető; Donald Trump 2017 és 2021 között tartó elnöksége alatt rákényszerítette Mexikóra az onnan érkező migránsok visszafogadását, elszállásolását, a családokat szétválasztották, hogy ne érkezzenek úgynevezett hamis családok; egyedülálló férfiak ne fogadjanak fel gyerekeket, ezzel is jogi kedvezményekhez jutva, DNS-teszteket vezettek be. A Biden-adminisztráció szinte minden ilyen intézkedést eltörölt, illetve egy intézkedés májusban magától lejárt."

Az EU-ba is érkeznek latin-amerikai migránsok, százas, ezres nagyságrendben jönnek Venezuelából, Peruból emberek.

2023-ban 2,5 millió ember érkezett illegálisan az Amerikai Egyesült Államokba a szakértő elmondása szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×