eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az európai szélsőjobboldali mozgalmakról tartott vitában az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Brüsszel is megalkotta a maga szuverenitásvédelmi csomagját

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a demokrácia védelme érdekében, valamint annak érdekében, hogy az átláthatóság javításával csökkentse a külföldi beavatkozás veszélyét - jelentette be Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Az uniós biztos az intézkedéscsomag bemutatásakor közölte: a jogalkotási javaslattal az Európai Bizottság szándéka az, hogy növelje az unión kívüli országok nevében végzett, a "szakpolitikai döntéshozatal és a demokratikus tér" befolyását célzó tevékenységek átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A csomag két ajánlást tartalmaz, amelyek célja, hogy előmozdítsák a szabad, tisztességes és a káros befolyásokkal szemben ellenálló választásokat, valamint az uniós állampolgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételét a politikai döntéshozatalban.

Jourová közölte: a harmonizált szabályokra irányuló javaslat azt célozza, hogy uniószerte egységesen magas szintű legyen az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság, ami a nem uniós kormányok nevében eljáró szervezetek általi lobbizást, illetve egyéb hasonló tevékenységeiket illeti.

A nem uniós országok nevében érdekképviseleti tevékenységet végző szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat egy e célból rendelkezésre álló átláthatósági nyilvántartásba. Az ilyen érdekképviseleti tevékenységekre vonatkozó legfontosabb adatok nyilvánosan hozzáférhetők lesznek, ami például a kapott éves összegekre és a tevékenységek fő céljaira vonatkozik. Az ilyen tevékenység befejezését követően négy évig meg kell őrizni a nyilvántartásban rögzített információkat és dokumentumokat.

A javaslat elő kívánja mozdítani az unión belüli választásokra vonatkozó demokratikus normákat, valamint ösztönözni a magas részvételi arányt és megkönnyíteni a választójog gyakorlását - tájékoztatott a cseh biztos. Emellett a választási infrastruktúra védelmét és kiberbiztonságának javítását is célozza, és olyan intézkedéseket javasol, melyekkel a lehető legkisebbre csökkenthető annak kockázata, hogy unión kívüli országok szereplői, köztük politikai pártok, politikai alapítványok, kampányszervezetek és jelöltek finanszírozása révén beavatkoznak a választásokba - mondta.

A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy a megfigyelési eszközöket soha nem szabad a demokratikus vitába való beavatkozás céljaira használni, és nem engedhető meg, hogy ezek az eszközök politikai haszonszerzés céljából politikai szereplőket és újságírókat vegyenek célba - szögezte le.

Jourová tájékoztatott továbbá arról, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokat megelőző időszakban az Európai Bizottság elő fogja mozdítani a párbeszédet és együttműködést az online platformokkal és a dezinformáció visszaszorítását célzó kódex más aláíróival, építve a politikai hirdetések átláthatóságával és az aláírók közötti együttműködéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásokra. Egyúttal munkálkodni fog azon, hogy feltárja, milyen más módok kínálkoznak a mesterséges intelligencián alapuló új eszközökben rejlő, dezinformációval összefüggő veszélyek kezelésére - tette hozzá a javaslat ismertetésekor az uniós biztos.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×