eur:
389.78
usd:
359.18
bux:
66342.5
2024. február 26. hétfő Géza
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Giorgia Meloni: a következő választások után egy másik Európát fogunk irányítani

A jobbközép erőknek ugyanolyan szövetségre kell lépniük Európában, mint amilyenre sikerült lépniük az olasz kormányban, és nem jelent problémát, ha különböző pártcsaládok tagjai - hangoztatta csütörtökön Milánóban Giorgia Meloni olasz kormányfő.

Megmosolyogtatja, amikor egyesek problémának tartják, ha a jobbközép pártok nem ugyanannak az európai parlamenti frakciónak a tagjai lesznek a jövő nyári EP-választások eredményeképpen - mondta újságíróknak nyilatkozva. Ez nem számít újdonságnak. Amikor a balközép volt kormányon Olaszországban, annak a koalíciónak a pártjai sem ugyanannak az európai pártcsaládnak a tagjai voltak - tette hozzá.

"Sokkal összetettebb kérdésről van szó: különböző pártcsaládok tagjaiként is nagyon jól lehet kormányozni Olaszországban. A cél az, hogy teljesen más legyen az az Európa, amelyet a következő európai parlamenti választások után irányítani fogunk"

- hangoztatta Giorgia Meloni. Megjegyezte: az olasz kormánypártok azon dolgoznak, hogy az ország szerepét erősítsék Európában, és egy olyan európai parlamenti többség kialakulását segítsék elő, amely eltér az eddigiektől.

Giorgia Meloni, aki a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, a milánói vásártéren tett látogatása keretében beszélt az EP-választásokról. A kormányfő szerdán Rómában fogadta Roberta Metsolát, az EP jelenlegi elnökét. Azt megelőzően Meloni szövetségesével, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel, a jobboldali Liga vezetőjével egyeztetett, majd Salvinivel csütörtökön is találkozott.

Matteo Salvini december 4-én Firenzében a Szabadítsuk meg Európát című találkozóval indította el a Liga európai választási kampányát, és erre meghívta az európai jobboldali erőket is.

A találkozó címével arra utalt, hogy az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet szerinte meg kell szabadítani az ezeket "jogtalanul elfoglaló baloldaltól és Soros Györgytől".

Az olasz kormánypártok három eltérő pártcsalád tagjai Európában: az Olasz Testvérek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja, amelynek 2020 óta Giorgia Meloni az elnöke. A Liga az Identitás és Demokrácia (ID) tagja, miközben a szintén olasz kormánypárt Hajrá Olaszország (FI) az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik.

Giorgia Meloni kijelentéseire reagálva Giorgio Mulé, a Hajrá Olaszország egyik politikusa csütörtökön azt hangoztatta, hogy pártja nem lehet az Alternatíva Németországért (AfD), a holland Szabadságpárt (PVV) és a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szövetségese. Utóbbi pártoknak a Liga a szövetségese jelenleg.

Giorgia Meloni az egyik olasz kereskedelmi rádióban azt mondta, hogy az olasz kormányerők nem lehetnek megosztottak, ha győzni akarnak Európában.

"Nagyon kemény választási kampányt várok, mivel politikai ellenfeleink is látják, hogy a jobbközépnek van esélye a változtatásra"

- mondta Meloni.

Az Olasz Testvérek kampánya december 14-én kezdődik a párt Rómában esedékes háromnapos nagygyűlésén.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×