eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A large number of people enjoying on beach.
Nyitókép: Aliraza Khatri's Photography/Getty Images

Kutatók: tönkremehet a Föld öt természeti rendszere

Fennáll a veszélye annak, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt végérvényesen tönkremegy a Föld természeti rendszerei közül öt, például óriási jégtáblák olvadnak el, és óceáni áramlatok változnak meg. Ezt állapította meg kétszáz tudós, akiknek csoportja az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) szerdán mutatta be jelentését. A német kormány pedig azt jelentette be Dubajban, hogy globális klímastratégiát készített.

A tudósok jelentésükben 26 földi rendszert vizsgáltak, és ezek közül öt esetében állapították meg, hogy a felmelegedés hatására közel kerültek ahhoz, hogy végleg tönkremenjenek: ezek közé tartozik a grönlandi és a nyugat-antarktiszi jégtáblák olvadása, a melegvízű korallzátonyok elhalása, a permafroszt felengedése és az egyik észak-atlanti óceáni áramlat megváltozása. "Ennek a visszafordíthatatlanságnak a veszélye olyan nagy, amekkorával még soha nem szembesült az emberiség" - jelentette ki Tim Lenton, a jelentés vezető szerkesztője, az exeteri egyetem egy tudósa. "Ha ezek a folyamatok valóban elérik a visszafordíthatatlanság állapotát, akkor dominóhatást válthatnak ki, és egyebek között teljes ökoszisztémák mehetnek tönkre" - tette hozzá.

A jelentés több szerzője szerint

egyes földi rendszerek tönkremenetelét már nem is tudja megakadályozni az emberiség.

A jelentés pesszimista hangvételét azonban mérséklik bizonyos pozitív folyamatok - mint például a fosszilis energiahordozók kivezetése vagy a növényi alapú táplálkozás -, amelyekről szintén beszámoltak a tudósok. "Az emberi történelemben nagyon sok hirtelen társadalmi és technológiai változás történt már" - mutatott rá Steve Smith, szintén a nagy-britanniai egyetemtől.

A német kormány frissen bemutatott, 74 oldalas globális klímastratégiája szerint a klímaválság és annak végzetes következményei elleni küzdelem "az emberiség központi feladata ebben az évszázadban".

Német kormánytisztviselők a stratégiai dokumentumot úttörő megközelítésnek nevezték, Jennifer Morgan, Németország klímamegbízottja pedig egyenesen a "világ legátfogóbb stratégiájaként" említette dubaji előadásában. Morgan szerint a stratégia nagyobb átláthatóságot teremt a Berlinben már korábban kitűzött célok között.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×