eur:
389.14
usd:
363.49
bux:
68169.45
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 7-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret a palesztinok lakta területeken.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Dahman

Ismét megnyílik a Gázai övezet határa, Netanjahu nyilatkozott a taktikai tűzszünetről

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász újabb erődítményét a Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet elleni háború 32. napján. Speciális eszközöket kaphat Izrael az USA-tól. Benjamin Netanjahu már nem utasítja el a taktikai tűzszünet lehetőségét.

Több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet kedden a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint. Az Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150 német útlevéllel rendelkező állampolgár is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a listán.

Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.

Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Ezen az átkelőn érkeznek a területre a segélyek is, alapos átvizsgálás után. Ám számuk igencsak csekély: átlagosan naponta 33 teherautónyi segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta, ami a háború előtt beérkezett szállítmányok harmada - tudatta közleményében a palesztin vörösfélhold hétfőn. Összesen 569 segélyszállítmányt szállító teherautó kelt át az egyiptomi határon 2021. október 21. óta, ebből 93 teherautó hétfő este.

Az ENSZ közlése szerint naponta 100 kamionnyi segélyszállítmányra lenne szükség ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának az alapvető szükségleteket biztosítani lehessen.

Tovább nyomultak előre az izraeliek

Az izraeli hadsereg újabb Hamász-erődítményt foglalt el a Gázai övezet északi részén, ahol páncéltörő rakétákat, rakétákat, és hírszerzési anyagokat találtak. Az éjszakai harcok során a katonák egy terrorista csoportot azonosítottak egy épületben az Al-Kudsz Kórház közelében. Légicsapást mértek rájuk, s a másodlagos robbanások egy fegyverraktárra utaltak a civil környezetben.

A palesztin vörösfélhold szerint az izraeli rakéták körülbelül ötven méterre a kórház kapujától csapódtak be. A jelentés szerint a kórház területén is volt több robbanás, amelyeknek voltak halálos áldozatai is.

A palesztinok harci tevékenységről számoltak be az övezet északi részén fekvő Sifa kórház közelében is. A hadsereg éjjel világító rakétákat lőtt a kórház környékére, hogy távol tartsa a civileket, s a hírek szerint harcok dúlnak a kórház térségében. Az izraeli hírszerzés szerint a Hamász a kórház alatti bunkerrendszerben rendezte be főhadiszállását.

Hán-Júnisz, 2023. november 7.
Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 7-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 9700-at, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret a palesztinok lakta területeken.
MTI/AP/Mohammed Dahman
Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 7-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint 200-nál is több embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma átlépte a 10 000-et, a sebesülteké pedig megközelíti a 25 ezret a palesztinok lakta területeken. MTI/AP/Mohammed Dahman

Az amerikai CNN hírcsatorna arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházainak és egészségügyi központjainak több mint hatvan százaléka bezárt üzemanyag és orvosi felszerelés hiánya miatt.

Netanjahu már nem utasítja el a taktikai tűzszünet lehetőségét

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ABC tévétársaságnak adott interjújában kijelentette, hogy Izraelnek "határozatlan ideig" ellenőriznie kell a háborút követően az övezet biztonsági ügyeit.

"Láttuk, mi történik, ha a Gázai övezet biztonságáért a felelősség nem a mi kezünkben van" - indokolta álláspontját Netanjahu, és azt is megerősítette, hogy Izrael nem hirdet átfogó tűzszünetet Gázában az október 7-én elhurcolt izraeliek szabadon bocsátása nélkül.

"Ami a taktikai tűzszünetet illeti, azt feltételezem, hogy felülvizsgáljuk a körülményeket annak érdekében, hogy lehetővé tegyük a humanitárius segélyek beérkezését vagy a túszaink távozását.

A teljes tűzszünet akadályozná a háborús erőfeszítéseket" - mondta az izraeli kormányfő.

(A nyitóképen: Palesztinok túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóépület romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lévő menekülttáborban 2023. november 7-én.)

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×