eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Izraeli csapásokban megsérült házak Gázában 2023. november 5-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A Hamász vezetőit dollármilliárdosoknak tartják, itt a lista róluk

Az X-en megjelent összefoglaló szerint dúsgazdag palesztinok vezetik a Hamászt, és ráadásul nem is a Gázai övezetben élnek.

A Gázai övezet több mint kétmillió lakójának nagy többsége szörnyű nyomorban tengeti az életét, majdnem 40 százalékuk ugyanis munkanélküli. Ezzel szemben a térséget irányító Hamász vezetői szinte kivétel nélkül dúsgazdag emberek, akik elképesztő luxusban élnek, persze nem Gázában. Dollármilliárdokra rúgó vagyonukat feltehetően azokból az adományokból szedték össze, amelyeket a szélsőséges iszlamista szervezet kapott. A nagy részét állítólag nem a Hamász működtetésére vagy a Gázában élő palesztinok életkörülményeiknek javítására fordították, hanem titkos befektetési alapokba helyezték el. Erről az X-en posztoló Anton Gerascsenkónak, az ukrán belügyminiszter tanácsadójának beszélt az amerikai államkincstár egyik munkatársa.

Elisabeth Rosenberg név szerint fel is sorolta a milliárdos Hamász-vezetőket. Alább a lista és benne az amerikai közlések.

Iszmail Hanijeh (61 éves) a gázai Hamász kormányzat első embere, már 2019 óta külföldön él. A tizenhárom gyerekes családapa jó néhány törökországi és katari luxusszálloda tulajdonosa. Rendszeresen utazgat saját repülőgépén Teherán, Moszkva, Isztambul és Kairó között. Gyakran látni Törökországban könnyűvérű hölgyek és sok alkohol társaságában, bár ezeket az iszlám szigorúan tiltja. Egyik fia, Maaz, a legjelentősebb ingatlantulajdonos Gázában, úgy is nevezik, hogy ő a "Házak Atyja". A Hanijeh család vagyonát Washingtonban 2,5 milliárd dollárra becsülik. Az izraeli hadsereg közlése szerint Iszmail Hanijeh a napokban Iránba tette át székhelyét.

Khaled Mashal (67 éves) a Hamász politikai irodájának korábbi főnöke, 2012-ben menekült el Damaszkuszból Katarba. Persze a másfél milliárd dollárra becsült vagyonát is vitte magával. Jelenleg ő irányítja az egyik jelentős dohai üzleti csoport ingatlan- és pénzügyi műveleteit.

Musza Abu Marzuk (72 éves) az iszlamista szervezet nemzetközi kapcsolatainak második legfontosabb embere. 14 évig az Egyesült Államokban élt, mind a hat gyermeke ott született. Vagyonát 2 milliárd dollárra becsülik.

Junisz Kafiseh (67 éves) a terrorszervezet pénzügyi igazgatója, pillanatnyilag Isztambulban él. Recep Tajip Erdogan elnöktől török útlevelet kapott, amely Hashemet Aslan névre szól. Egyebek között egy olyan építőipari céget irányít, amely a Hamásznak keresi a pénzt. A vállalat bevétele tavaly elérte a kétmillió eurót.

Anton Gerascsenkó ehhez a felsoroláshoz a következőket fűzte még hozzá:

"A gázai palesztinok a Hamász túszai, amely nem törődik a hétköznapi emberekkel.

Szenvedéseik nem érdeklik őket, mert abból keresnek pénzt és erősítik a hatalmukat. Minél szegényebbek az emberek, annál inkább ki vannak téve a propagandának, a megfélemlítésnek, és annál könnyebben irányíthatók. Hasonló helyzetet látunk más diktatúrákban is, ahol a vagyon és a hatalom egy kis csoport kezében összpontosul, amely egy kiszolgáltatott, engedelmes lakosság felett uralkodik."

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×