eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Felpörög az EU-bővítés, három ország a küszöbön

Egyszerre három ország is az uniós tagság közelébe kerülhet: az Európai Bizottság tervezete szerint megnyitnák az új tárgyalási fejezeteket Ukrajnával, Moldovával és Bosznia-Hercegovinával.

A nyugat-balkáni országok hónapok óta feszülten várják az Európai Unió régóta ígért bővítési jelentését. Szerbia, Montenegró és Észak-Macedónia töretlenül reméli, hogy előrelépés történik a több mint egy évtizede függőben lévő csatlakozási kérelmeiknél. A közelmúltbeli ukrajnai konfliktus új lendületet adott az EU bővítési törekvéseinek, és újra felélesztette a nyugat-balkáni országok reményeit. A Politico szerint az Európai Bizottság javaslattervezete, amelyet a kabinetfőnökök heti ülésén hoztak nyilvánosságra, sokakat meglepett azzal, hogy Bosznia-Hercegovinát és Moldovát is felvette Ukrajna mellé a csatlakoszási tárgyalásokra jogosult országok listájára – írja a Portfolio.

Ez a döntés azonban visszatetszést váltott ki néhány uniós diplomata részéről, akik fenntartásaikat fejezték ki Bosznia-Hercegovina jogállamisági reformok iránti elkötelezettségével kapcsolatban. Szerbia, a régió legnagyobb és legbefolyásosabb országa azért keröült nehéz helyzetbe, mert vonakodott az Oroszországgal szembeni szankciókat elfogadni. Eközben Montenegró az uniós tagság élharcosa, de továbbra is vannak akadályok, elsősorban a kulcsfontosságú igazságügyi vezetők kinevezésével kapcsolatban, ami hátráltatja a csatlakozási fejezetek lezárását.

Brüsszel fokozza a balkáni országokkal való kapcsolattartást az EU vezetőinek döntő fontosságú csúcstalálkozója előtt, ahol a bizottság bővítési javaslatainak sorsáról döntenek.

Bár fontos lépés az új csatlakozási fejezetek megnyitása, mind a három ország még várhat a tényleges bővítésre és az uniós tagságra: az EU alapszabálya, hogy csak a területi viták lezárása után léphet be egy ország az államszövetségbe. Ukrajna a háború miatt van ettől messze, Moldovában Transznisztria helyzete akadályozza a csatlakozást, míg Bosznia-Hercegovinának is több rendezetlen ügye van Szerbiával, valamint az ország részét képező Szerb Köztársasággal.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×