eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Valóságos időjárási káosz lett úrrá Ausztrián, és még csak most jön a neheze

Az elmúlt napok drámai esőzései, a hegyekből lezúduló hó és az azt követő sártenger után csütörtöktől ismét ítéletidő várható. Az előrejelzések szerint leginkább Karintia, Ausztria legdélibb tartománya érintett. A szükséges intézkedések érdekében szinte folyamatosan ülésezik a karintiai válságstáb. Az elkövetkező két nap, illetve éjszaka a hatóságok szerint különösen fenyegető lehet.

Karintia nagy részét a hét eleje óta sújtják heves esőzésekkel járó viharok, a hegyekből lezúduló hó földcsuszamlásokat és áradásokat okozott. Sajtóértesülések szerint a nap folyamán több helyütt a tűzoltóság rendkívüli bevetésére volt szükség a földcsuszamlás- és viharkárok miatt.

A több mint kétmilliós tagsággal rendelkező osztrák autóklub, az ÖAMTC (Österreichischer Automobil-, Motorrad- und Touring Club) több alkalommal is figyelmeztetett arra, hogy senki ne induljon útnak személygépkocsival vagy motorkerékpárral téli felszerelés nélkül.

Az illetékes hatóságok arra számítanak, hogy csütörtöktől súlyosbodik a helyzet. A GeoSphere Austria osztrák klimatológiai és meteorológiai intézet előzetes időjárási figyelmeztetést adott ki Karintiára és Tirol tartomány keleti részére, mert sok eső, rendkívül erős szél és havazás várható.

A karintiai válságstáb nyilatkozatban erősítette meg, hogy állandó az együttműködés a GeoSphere Austria szakértőivel, valamint a különböző segélyszolgálatokkal. A cél, hogy felkészüljenek az újabb időjárási "mélypontokra", amelyek főként csütörtökről péntekre illetve szombatról vasárnapra virradóan várhatók.

A testület hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a lakosság védelme érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×