eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman/Getty Images

Így hatott az izraeli háború a világpiacokra

Az izraeli hírek hatására a nemesfémek felé fordultak a befektetők, nőtt az arany és az ezüst felvásárlása is – mondta Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő, aki szerint a félelmek egyelőre alaptalannak bizonyultak.

Megszokott, hogy amikor dörögnek a fegyverek, a befektetők hirtelen a nemesfémek felé fordulnak – fogalmazott az InfoRádióban Korányi G. Tamás. Tájékoztatása szerint azt követően hogy az amerikai kamatemelési várakozások miatt az elmúlt hetekben már „szépen csorgott lefelé” az arany ára – hiszen egy olyan eszközről van szó, ami nem hoz kamatot –,

a háborús hírek hatására vásárolni kezdték, és ha nem is drámai mértékben, de körülbelül 3,5 százalékkal erősödött, így jelenleg már 1880 dollár.

Meglepő módon az ezüst jobban, körülbelül 5 százalékot erősödött, az unciánkénti értéke 21-ről 22,2 dollárra emelkedett – tette hozzá a tőzsdei szakértő. Megjegyezte: az ezüst általában nem egy klasszikus befektetés, de közte és az arany között jellemzően van egy arány, így logikus hogy ilyenkor „megtalálják” a kisebbik nemesfémet is.

Mindeközben az olaj értelemszerűen jobban emelkedett, hiszen van némi félsz a Hormuzi-szoros esetleges lezárásával kapcsolatban – fogalmazott a szakértő, aki szerint azért ez még nem az igazi „rettegés”, tekintve hogy Iránnak a konfliktusba való belépéséről közvetlenül még nincs szó. Míg a pénteki záráskor 84 dollár volt a Brent nyersolaj ára, hétfő reggelre 4 százalékkal 88-ra ugrott, azóta viszont „megnyugodtak a kedélyek”, és jelenleg 85,3 dollár, ami alig egy százalékkal magasabb a múlt hét véginél, a Hamász támadása előttinél – ismertette.

Az euró–dollár árfolyam is hasonló pályát futott be: hétfő reggel volt egy 1 százalékos dollárerősödés, ami azóta már eltűnt, és momentán 1,060-1,064 az arány. Korányi G. Tamás szerint ennek tudható be, hogy

múlt péntekhez képest a forint mindkét valutához mérten erősödni tudott egy kicsit,

tehát nincs nagy mozgás.

„Nyilván az izraeli sékel esett 4 százalékot, de azért csak ennyit, mert a helyi jegybank jelentős áldozatok árán védte meg a nemzeti valutáját, állítólag 30 milliárd dollárt helyezett készenlétbe erre” – mondta a tőzsdei szakértő, kiemelve: a háború kitörése a világpiacokat nem igazán rázta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×