eur:
389.55
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: rightlivelihood.org/Mother Nature Cambodia

Nem utazhatnak a díjátadóra az alternatív Nobel-díj kambodzsai nyertesei

Nem vehetnek részt az alternatív Nobel-díjként emlegetett Right Livelihood Awards kambodzsai nyertesei a stockholmi díjátadó ünnepségen - közölték a szervezők.

A díj egyik nyertese a Mother Nature Cambodia elnevezésű környezetvédő csoport, de egy kambodzsai bíróság nem engedélyezte a szervezetet képviselő, Thon Rathának, Phong Keo Reaksmeynek és Long Khuntheának hogy elutazzanak Svédországba a díjátadóra - olvasható a Right Livelihood Alapítvány keddi közleményében, amely szerint már kérték a döntés felülvizsgálatát.

A TT svéd hírügynökség szerint a három aktivistát a természeti erőforrások védelmében végzett tevékenységük miatt 14 havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2021-ben, és három évig a bíróság engedélye nélkül nem utazhatnak külföldre.

A díjátadó ünnepséget november 29-én tartják Stockholmban.

A további díjazottak között szerepel az SOS Méditerranée európai humanitárius segélyszervezet, Eunice Brookman-Amissah ghánai nőjogi aktivista és Phyllis Omido kenyai környezetvédő is.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll tudós filantróp, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×