eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hajasi Josimasza japán (b) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter közös sajtóértekezletet tart Varsóban 2023. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tomasz Gzell

Összekapott Németországgal Lengyelország a választás előtt

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozási kísérlettel vádolta meg vasárnap este Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter Olaf Scholz német kancellárt a lengyel hatóságok által vizsgált vízumkiadási szabálytalanságokról tett minapi kijelentése miatt.

Scholz nyilatkozata sérti a szuverén államok egyenlőségének elvét, amelyet a jószomszédi viszonyról szóló, 1991-ben kötött lengyel-német megállapodásban rögzítettek - írta Rau a közösségi médiában. "A Lengyelországban folytatott eljárások nyilvánvalóan nem tartoznak a német kancellár hatáskörébe" - hangsúlyozta. Úgy vélte: az ügyben tett német nyilatkozatok "arra utalnak", hogy beavatkoztak "a lengyel állam belügyeibe, valamint a Lengyelországban zajló választási kampányba".

Rau a jó kétoldalú kapcsolatok nevében felszólította Scholzot, hogy tartsa tiszteletben Lengyelország szuverenitását, és "tartózkodjon a kétoldalú kapcsolatoknak ártó nyilatkozatoktól".

A lengyel diplomácia vezetője arra reagált, hogy Scholz szombaton kijelentette: a lengyel hatóságok által "pénzért kiállított vízumok" miatt Berlin megbeszéléseket akar folytatni a varsói vezetéssel. A Lengyelországba belépő menedékkérőket ott kell regisztrálni, és kérelmüket ott kell elbírálni, a "vízumbotrányt" pedig ki kell vizsgálni - jelentette ki a kancellár, és jelezte: a lengyelországi fejlemények határigazgatási lépésekre kényszeríthetik Németországot.

Pénteken

a lengyel külügyminisztérium közölte, hogy az ügyészség eljárást folytat 268 vízumkérelem korrupciógyanús elbírálása miatt.

A lengyel ellenzék viszont több százezer szabálytalanul kiadott vízumot emleget a választási kampány során.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter hétfőn a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban "mikromértékűnek" nevezte a 268 vízumot érintő ügyet. A német kancellár számára viszont nem a tények fontosak - jelentette ki -, mivel ő Donald Tusk volt kormányfőt, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökét akarja támogatni, azt szeretné, hogy a választások után ő legyen a miniszterelnök.

A szeptemberi felmérések átlaga szerint a Jog és Igazságosság jelenlegi kormányfrakció a szavazatok 37 százalékát kapná, ha most tartanák a választásokat. A PO vezette Polgári Koalíció 29,5 százalékra tenne szert.

Bejutna a parlamentbe még a voksok 10,5 százalékával a nemzeti és újliberális pártok alkotta szövetség, a Konföderáció (Konfederacja), valamint az Új Baloldal (Nowa Lewica) nevű tömörülés és a Harmadik Út nevű koalíció, amelyet a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Szymon Holownia volt elnökjelölt által alapított Lengyelország 2050 alkotnak. Az utóbbi két tömörülésnek 10-10 százalékos a támogatottsága.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×