eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
CRIMEA, RUSSIA - FEBRUARY 24, 2022: Tanks move across the town of Armyansk, northern Crimea. Early on February 24, President Putin announced a special military operation to be conducted by the Russian Armed Forces in response to appeals for help from the leaders of the Donetsk and Lugansk Peoples Republics. Sergei Malgavko/TASS (Photo by Sergei Malgavko\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Szakértő: Oroszország a nyolcvanas évek irak-iráni háborújának a szintjén harcol

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádióban úgy vélekedett, nem úgy látszik, mintha bármelyik hadviselő fél is egyértelműen győzelemre állna a bő másfél éve tartó ukrajnai háborúban.

Korai még győztest hirdetni az orosz-ukrán háborús konfliktusban - mondta el az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa azzal kapcsolatban, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap a 11. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián azt közölte, hogy szerinte Oroszország gyakorlatilag megnyerte a háborút, mivel Ukrajna katonai erőforrásai mostanra csaknem kimerültek.

A kutató szerint kicsit túlzóak és eléggé nagy ívűek azok az állítások amiket Sojgu megfogalmazott. Nyilvánvalón egy hazai rendezésű biztonságpolitikai konferencián a saját szövetségi rendszerének azzal nem állhatott elő az orosz védelmi miniszter, hogy alapvetően nem halad a háború, illetve a katonai képességek orosz oldalról nem csillognak igazán fényesen.

Az orosz védelmi miniszter kijelentéseitől függetlenül azonban a valóság az, hogy a közel két éve tartó háborúban jelenleg nem látszik, hogy bármelyik fél egyértelműen győztes lenne - mondta Csiki Varga Tamás, hozzátéve, hogy az a valóság, amit látunk. Az pedig az, hogy 18 hónapja zajlik a háború amit katonai értelemben Oroszország még nem tudott eldönteni.

"Ha a rövidebb távot veszünk, akkor pedig az látszik, hogy most már több mint két hónapja zajlik az ukrán ellentámadás, aminek a kezdeti várakozásai a gyors áttörésre láthatóan irreálisak voltak. A legfrissebb hírek azok tegnap-tegnapelőttről a déli fronton némi ukrán eredményről számoltak be, de egészen addig, amíg az ellentámadással kapcsolatban a várva várt áttörés ténylegesen nem valósul meg, addig gyakorlatilag az egész ellentámadás kudarc. Ez pedig senki nem tudja előre jelezni, hogy valóban meg fog-e történni."

Az NKE tudományos főmunkatársa arról is beszélt, hogy szerinte csak egy kommunikációs csúsztatás az orosz védelmi miniszternek az a kijelentése, mely szerint a nyugati fegyverek egyike sem sebezhetetlen és, hogy az oroszok készek megosztani partnereikkel a nyugati technika gyenge pontjairól szóló értékeléseiket.

"Senki sem állította, hogy a nyugati fegyverek sebezhetetlenek lennének. Semmilyen fegyverrendszer nem sebezhetetlen. A nyugati fegyverrendszerek közül jelentős mértékben vannak most olyanok, amiket Oroszország katonai értelemben most tapasztal meg először. Az, hogy ezeknek van egy alkalmazási korlátja, teljesen természetes" - hangsúlyozta a magyar egyetemi kutató, aki arra is kitért, hogy az is természetes, hogy a legújabb eszközök, a modern technikák mind kipróbálásra kerülnek a mostani ukrajnai háború során.

Csiki Varga Tamás ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerinte Oroszország nem a XXI. század legmodernebb háborúját és a legmodernebb haditechnikai eszközeit tudja tesztelni Ukrajnában.

"Még csak nem is mondjuk a '91-es öbölháború szintjén háborúzik, ahol az amerikaiak már a hálózatcentrikus hadviselés irányába mentek el, hanem valahol a 80-as évek Irak-Irán háborújában a tömeges gyalogsági rohamok és tüzérségi harcok szintjén valósítja meg a háborús hadműveleteket."

De a kutató szerint az ukrán fél sem tud maradéktalanul a legmodernebb harceljárások tesztelésével foglalkozni az orosz-ukrán konfliktusban. Nagyon jól látszik az, hogy nem minden harceljárás alkalmazható. Így például az az összfegyvernemi áttörési technika, amit az ellentámadáshoz a kiképzésekben át akartak adni készség szinten az ukránoknak az nem valósult meg, nem működött, mert az egyik alapvető tényezője a légi fölénynek, a légi uralomnak a megléte az ukrán oldalról nem létezett az első pillanattól - mondta az InfoRádióban Csiki Varga Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×