eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Iráni nők az iszlám szent könyv példányaival tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Svédország teheráni nagykövetsége előtt 2023. június 30-án. Stockholm központjában június 28-án Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt.
Nyitókép: MTI/AP/Vahid Szalemi

Kiakadt a dán ellenzék, hogy tiltanák a Korán-égetést az országban

Hét dán ellenzéki párt tiltakozását fejezte ki csütörtökön a dán kormány azon törekvése ellen, hogy jogellenesnek minősítsék a Korán példányainak felgyújtását. Az új jogszabály szerintük a Dániában igen tágan értelmezett szólásszabadság korlátozását jelentené, és ezért elfogadhatatlan.

„Minden alulírott párt támogatja az alapvető dán polgári szabadságjogokat, és azon a véleményen van, hogy azoknak mindig elsőbbséget kell élvezniük a vallási dogmákkal szemben” – áll a pártok közös nyilatkozatában. Hozzáfűzték: a külső nyomásnak engedve a kormány szabaddá tenné az utat más országoknak, hogy beavatkozzanak Dánia belügyeibe.

Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter a DR dán közszolgálati médiának kijelentette, hogy az ellenzéki tiltakozás ellenére a kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy megakadályozza a Korán-égetéseket Dániában.

A jobboldali Új Jobboldal párttól a baloldali Vörös-Zöld Szövetségig a hét ellenzéki párt együttesen 72 mandátummal rendelkezik a 178 fős dán parlamentben, míg a három jobbközép és balközép pártból álló kormánynak összesen 88 mandátuma van.

Svédországban és Dániában az elmúlt hetekben iszlámellenes megmozdulások sorozata zajlott, amelyek során Korán-példányokat égettek vagy rongálták meg tüntetők, ami felháborodást váltott ki muszlim országokban. Legutóbb hétfőn Koppenhágában és Stockholmban gyújtották fel az iszlám szent könyvének egy-egy példányát.

A napokban mindkét ország kormánya közölte, hogy jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×