eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Adazi, 2018. június 28.Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2018. június 28-án. Az észak-atlanti szövetség a keleti szárnyának megerősítésére az Előretolt Jelenlét harccsoport egy részét 2017 tavasza óta a bázison állomásoztatja a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében, jelenleg albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol kontingensek részvételével. (MTI/EPA/Toms Kalnins)
Nyitókép: Toms Kalnins, MTI/EPA

A lengyel kormány változtatott az orosz befolyás vizsgálatáról szóló törvényen

A lengyel elnök aláírta az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvény módosítását. A jogszabály eredeti változata miatt az Európai Bizottság június elején kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen.

Aláírta Andrzej Duda lengyel elnök az általa beterjesztett törvénymódosítást az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényhez - közölte szerdán a varsói államfői hivatal.

A törvénymódosítást múlt pénteken szavazta meg véglegesen a lengyel parlament alsóháza (szejm), leszavazva az ellenzéki többségű szenátus korábbi határozatát a jogszabály elutasításáról. Az elnöki módosítások értelmében az eredetileg tervezettnél enyhébb következményei lesznek az orosz befolyást vizsgáló jövőbeni bizottság megállapításainak.

A szejm által megválasztandó kilenctagú közigazgatási bizottság a 2007-2022 közötti intézkedéseket fogja elemezni, és ennek alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését. Az érintett emberek esetében a testület megállapíthatja, hogy orosz befolyás alatt cselekedtek, s ezért "hiányoznak náluk a szükséges garanciák a közérdekű tevékenység megfelelő végzéséhez". A bizottság döntése bírósági úton vitatható.

Bizottsági tagnak nem választhatnak be parlamenti képviselőket, egyértelműen szakértői testületről lesz szó.

A lengyel kormányfrakció képviselői nem zárták ki, hogy a vizsgálóbizottság tagjait a szejm rendkívüli ülésén választják meg, amelyet Elzbieta Witek házelnök augusztus 16-17-ére hívott össze.

Az ellenzék az őszi lengyel parlamenti választásokkal hozza összefüggésbe a bizottság létrehozását. Szerintük a testület megakadályozhatja például Donald Tusknak, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform elnökének indulását a választásokon.

A jogszabály miatt az Európai Bizottság június elején kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen. Múlt héten az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság a törvény hatályon kívül helyezését javasolta Varsónak.

Andrzej Duda június elején terjesztette elő a jogszabályhoz javasolt módosításait. Az eredeti törvény röviddel korábban, május végén lépett hatályba, de az államfő utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kért róla.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×