eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Olaf Scholz német alkancellár és ügyvivő pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott új intézkedésekről a tartományok vezetőivel videokonferencia keretében folytatott tanácskozást követően Berlinben 2021. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Üdülhetnek a német miniszterek is, ha a kancellár engedélyezi

Olaf Scholz kancellár nyaral, hogy hol, azt homály fedi. A kormányüléseket az alkancellár, Robert Habeck gazdasági miniszter vezeti. Hogy a miniszterek közül ki, mikor és meddig nyaral, annak kereteit a vonatkozó törvény (Bundesministergesetz) tartalmazza. Különös tekintettel arra, hogy a kancellárral az élen a miniszterek nem rendelkeznek hivatalos munkaszerződéssel, ebből fakadóan nincs törvényes jogosultságuk a szabadságra.

A politikusok is emberek, és olykor nekik is ki kell lépniük a politikai mókuskerékből. A "akkumulátorokat" olykor nekik is fel kell tölteniük, és szükségük van a szabadságra. Különösen az elmúlt időszak után, amikor egyik válság a másikat követte.

Legyen szó azonban akár a kancellárról, akár minisztereiről, rájuk is írott és íratlan szabályok vonatkoznak.

Jogaikat és kötelezettségeiket az említett Bundesministergesetz tartalmazza, a törvény azonban a szabadidőről vagy a szabadságról nem tesz említést.

Egy, az ARD közszolgálati televízió által idézett korábbi alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy esetükben olyan, a normális státusztól eltérő munkavállalókról van szó, akik ebből fakadóan nem is rendelkeznek hivatalos szabadságigénnyel.

Arról, hogy egy miniszter egyáltalán szabadságra utazhat, továbbá, hogy mikor, arról végső soron a szövetségi kancellár dönt.

A szövetségi kormány tevékenységére vonatkozó ügyrendi szabályzat 13. cikkelye erre vonatkozóan úgy fogalmaz:

"Valamennyi miniszter tájékoztatja kancellárt arról, ha 1 napnál hosszabb időre elhagyja a kormány székhelyét. Három napnál hosszabb távollét, továbbá külföldi utazások esetében ugyanakkor szükség van a kancellár beleegyezésére."

A szabályzat szerint külföldi meghívások elfogadásához ugyancsak elengedhetetlen a kancellár beleegyezése.

Mielőtt azonban az adott miniszter elhagyja a kormányzat székhelyét, jeleznie kell a kancellárnak, hogy távollétében hol, illetve hogyan érhető el.

Mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a miniszteri állást betöltőknek is "szabad" üdülniük, de csak amennyiben a kancellár erről értesül, illetve egyes esetekben abba bele is egyezik

Természetesen a kormány vezetőjének is szüksége van szabadságra, még akkor is, ha Olaf Scholz elődjéről, Angela Merkelről azt tartották, hogy "mindig szolgálatban van".

Ennek ellenére Merkelt gyakran látták hegyet mászni az Alpokban, vagy turistáskodni az olaszországi Ischián.

"A politika azonban mindig ott volt a csomagjában, ha másként nem, akkor a szolgálati mobiltelefon formájában"

- emlékeztetett az ARD.

Olaf Scholz kancellár napokkal ezelőtt szóvivője, Steffen Hebestreit által tudatta, hogy "néhány napot egy baráti európai országban" kíván eltölteni.

Az immár hagyományos, a hivatalban lévő kancellárok által minden évben megtartott nyári sajtóértekezleten - július 14-én - maga Scholz ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "örül annak , hogy szabadságra utazhat, és - ha rövid időre is - távol lehet." Arról azonban, hogy hová utazik, semmit nem közölt.

Vélekedések szerint végső soron ez érthető is, hiszen a kancellár sem akarja, hogy szabadsága eltöltésének helyszínén fotósok, illetve újságírók hada kísérje őt.

Mint ahogy biztonsági okokból is teljes mértékben érthető "hallgatni" erről - fűzte hozzá az ARD.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a miniszterek esetében a szabadság alatt készült fotók olykor "karaktergyilkosok" is lehetnek.

Ez történt az egykori védelmi miniszter, a szociáldemokrata Rudolf Scharping esetében 2001-ben. A fotók akkor készültek róla, amikor egy mallorcai strand medencéjében önfeledten pacskolja a vizet.

Scharping esetében a megörökített felhőtlen kikapcsolódás szinte végzetessé vált, a fotókat ugyanis rendkívüli tiltakozási hullám, majd gyors politikai hanyatlás követte. A katonák számára ugyanis - a miniszterrel ellentétben - a szabadság ebben az időszakban szóba sem jöhetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×