eur:
388.65
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Prigozsin új helyre vezényelte a Wagner-katonákat

Egy hangüzenettel jelentkezett a zsoldossereg vezetője.

Múlt pénteken-szombaton zajlott le az orosz Wagner-csoport lázadása a katonai vezetés ellen. A Jevgenyij Prigozsin által vezetett moszkvai menetelésnek végül egy fehérorosz közvetítéssel összehozott megegyezés vetett véget. Eszerint Prigozsin Fehéroroszországba mehet, és a harcosok az orosz védelmi minisztériummal írhatnak alá szerződést (bár a hírek szerint kevesen éltek ezzel).

Azóta megy a találgatás, hogy Prigozsin valójában hol lehet, mert a lázadás óta csak hangüzenetet küldött vagy közvetítők útján üzent, személyesen sehol sem mutatkozott (még a repülőjét észlelik különböző helyeken, egyszer Oroszországban is).

Hétfő este ismét egy hangfelvétel jelent meg a Telegramon egy Wagner-közeli csatornán, a Grey Zone-on. Ebben Prigozsin köszönetet mond azoknak, akik eddig támogatták őket, majd közölte, hogy a Wagner-csoport visszatér a frontra.

"Ma nagyobb szükségünk van a támogatásotokra, mint bármikor. Ezt köszönjük is. Szeretném, ha megértenétek, hogy az »igazságmenetünk« célja az árulókkal szembeni küzdelem és a társadalmunk mozgósítása volt. Sok mindent sikerült elérnünk" – mondta az Index cikke szerint Prigozsin, majd hozzátette: "Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben újabb győzelmeket láthattok tőlünk a fronton. Köszönöm, srácok!"

A hangüzenetben Prigozsin nem nevezte meg, hogy pontosan melyik frontra gondolt (Ukrajnába vagy Afrikába térnek vissza a harcosok?).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×