eur:
389.4
usd:
362.55
bux:
68674.67
2024. május 8. szerda Mihály
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő magánkihallgatásra érkezik Ferenc pápához a Vatikánban 2023. május 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Volodimir Zelenszkij elárulta, mikor lehet vége a háborúnak

Az ukrán elnök a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban a Prigozsin-zendülés következményeiről is beszélt.

Az ukrán államfő szerint Vlagyimir Putyin erőtlen választ adott a zendülésre, ami arra utal, hogy már igencsak meggyengült a hatalma. Mint mondta: a zsoldosok puccskísérlete volt az elmúlt két évtized legnagyobb kihívása, amivel az orosz elnöknek szembe kellett néznie.

Volodimir Zelenszkij figyelemre méltónak nevezte, hogy a Wagner zsoldosai szinte akadálytalanul és rendkívül rövid idő alatt eljuthattak az orosz főváros közvetlen közelébe. Mint mondta, ez is bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyinnak igazából már nincs hatalma Oroszország legtöbb régiója felett.

A CNN-nek Odesszában adott interjúban közölte: az ukrán titkosszolgálat tud arról, hogy a Kreml bizalmas felmérést készített Jevgenyij Prigozsin támogatottságáról. Ebből az derült ki, hogy az oroszok nagyjából fele szimpatizált a zsoldosvezérrel.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy milyen jó kapcsolatban van az amerikai titkosszolgálat vezetőjével, William Burnsszel. Ugyanakkor furcsállta, miként jutott a sajtó tudomására, hogy a CIA első embere nemrég Kijevben járt.

A háborúról szólva Volodimir Zelenszkij azt mondta, az addig fog tartani, amíg az ukránok vissza nem szerzik az oroszoktól a Krím-félszigetet. Arra a kérdésre, vajon lát-e esélyt, hogy a háború enélkül is véget érjen, az volt válasza: "Akkor az nem lesz győzelem."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×