eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
AK47 on khaki uniform background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Üzent a csecsen elnök, útnak indultak a katonák

A Wagner csoport idézte Ramzan Kadirov csecsen elnököt.

A Wagner zsoldosszervezet a Telegram-oldalán számolt be a Csecsen Köztársaság vezetőjének nyilatkozatáról. Ramzan Kadirov szerint harcosaik elindultak "a feszültség zónájába", mert a "lázadást le kell állítani".

Nem az orosz védelmi minisztériumnak szánt ultimátumként értékelik a történteket, hanem az állam elleni "kihívásként", amivel szemben össze kell fognia az orosz katonaságnak, a biztonsági erőknek, a kormányzatnak és az orosz lakosságnak.

"A védelmi minisztérium és az Orosz Nemzeti Gárda Csecsen Köztársaságban lévő harcosai már kivonultak a feszültségi zónába. Mindent megteszünk Oroszország egységének megőrzése és államiságának védelme érdekében!" - áll a közleményben.

A csecsen vezető Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan lázadásnak nevezte Prigozsin és a Wagner tettét, és leszögezte, hogy kemény eszközökkel is fellépnek, ha ennek szükségét látják.

A csecsen katonák részvétele az ukrajnai konfliktusban annak kibontakozása óta rendszeres. Június közepén Kadirov arról beszélt, hogy a belgorodi szabotázsakciók megakadályozásában fognak részt venni a csecsen harcosok, hogy - céljuk szerint - megerősítsék a határ menti területek biztonságát.

Az üggyel kapcsolatban a 444.hu emlékeztet: Kadirov fontos szereplő lehet a történésekben, hiszen amellett, hogy jelentős magánhadsereggel bír, az egész politikai karrierjét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönheti - még úgy is, hogy több ellensége van a moszkvai elit köreiben.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×