eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
AK47 on khaki uniform background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Üzent a csecsen elnök, útnak indultak a katonák

A Wagner csoport idézte Ramzan Kadirov csecsen elnököt.

A Wagner zsoldosszervezet a Telegram-oldalán számolt be a Csecsen Köztársaság vezetőjének nyilatkozatáról. Ramzan Kadirov szerint harcosaik elindultak "a feszültség zónájába", mert a "lázadást le kell állítani".

Nem az orosz védelmi minisztériumnak szánt ultimátumként értékelik a történteket, hanem az állam elleni "kihívásként", amivel szemben össze kell fognia az orosz katonaságnak, a biztonsági erőknek, a kormányzatnak és az orosz lakosságnak.

"A védelmi minisztérium és az Orosz Nemzeti Gárda Csecsen Köztársaságban lévő harcosai már kivonultak a feszültségi zónába. Mindent megteszünk Oroszország egységének megőrzése és államiságának védelme érdekében!" - áll a közleményben.

A csecsen vezető Vlagyimir Putyinhoz hasonlóan lázadásnak nevezte Prigozsin és a Wagner tettét, és leszögezte, hogy kemény eszközökkel is fellépnek, ha ennek szükségét látják.

A csecsen katonák részvétele az ukrajnai konfliktusban annak kibontakozása óta rendszeres. Június közepén Kadirov arról beszélt, hogy a belgorodi szabotázsakciók megakadályozásában fognak részt venni a csecsen harcosok, hogy - céljuk szerint - megerősítsék a határ menti területek biztonságát.

Az üggyel kapcsolatban a 444.hu emlékeztet: Kadirov fontos szereplő lehet a történésekben, hiszen amellett, hogy jelentős magánhadsereggel bír, az egész politikai karrierjét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köszönheti - még úgy is, hogy több ellensége van a moszkvai elit köreiben.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×