eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a terrortámadás áldozatául esett Vladlen Tatarszkij orosz kormánypárti haditudósító és blogger temetésén a moszkvai Trojekurovszkij temetőben 2023. április 8-án.
Nyitókép: MTI/AP

Elfogatóparancs Jevgenyij Prigozsin ellen

Jevgenyij Prigozsin pénteki fenyegető kijelentéseire csaknem 3 százalékkal gyengült az orosz tőzsdemutató. Különösen az energiaipari és a banki papírok árfolyama esett.

Jevgenyij Prigozsin Telegram csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az oroz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy "25 ezer embere megy tisztázni a dolgot". A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján.

A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. Az FSZB Közkapcsolati Központja (DSP) felszólította a katonai magáncég harcosait, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe. Szergej Szurovikin, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok közös csoportjának parancsnok-helyettese pedig felszólította a Wagnert, hogy az orosz elnök parancsának engedelmeskedjen.

A péntek esti és szombat reggeli események után megszólalt Vlagyimir Putyin is, közölve, hogy a Wagner-harcosok és fegyveres társaik hazaárulást követnek el, a büntetés pedig nem várat majd magára. Úgy fogalmazott ugyanakkor, hogy a fegyveres lázadás szervezőit megbüntetik, a csatlakozók és a résztvevők viszont "ne kövessenek el végzetes hibát".

Sajtóhírek szerint

Prigozsint fegyveres lázadással vádolják és elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

Prigozsinék a déli Don menti Rosztov városáig meneteltek (egyes jelentések szerint a csapataik még tovább), ahol a Wagner-vezér tárgyalt az orosz katonai vezetéssel. A város katonai és adminisztrációs épületeit elfoglalták a Wagner-katonák, akik azt közölték, hogy jelen vannak ugyan az épületekben, ám az ott dolgozók munkáját nem zavarják. Az orosz elnök szerint leállt a munka ezeken a helyeken.

A rosztovi régió kormányzója, Vaszilij Golubev azt javasolta a Don menti Rosztov lakosainak, hogy ne hagyják el otthonaikat, másoknak pedig azt, hogy ne utazzanak a városba. Mindenkit biztosított arról, hogy a rendvédelmi szervek mindent megtesznek az állampolgárok biztonsága érdekében. Eközben a városi hatóságok töröltek minden hétvégi nyilvános rendezvényt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×