eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Segélycsomagok átvételére várnak afgán nők Kabulban 2023. január 17-én. A Bashir Navid Group nevű afgán külkereskedelmi cég a tartós fagy miatt egy zsák szenet, 50 kilogramm lisztet és öt liter étolajat taltalmazó csomagokat utalt ki a rászorulóknak Kabulban, ahol helyenként mínusz 20 Celsius-fokot mértek. Az afgán főváros vízvezetékrendszere több helyen befagyott, és az erős havazás miatt számos főút járhatatlanná vált. A zord időjárás ezen a télen már hetven emberéletet követelt Afganisztánban. Az ENSZ jelentése szerint az ország számos részén több ezer haszonállat pusztult el a szélsőséges hideg miatt.
Nyitókép: MTI/EPA

ENSZ: nyilvánítsák nemzetközi bűncselekménynek az afganisztáni "nemi apartheidet"

Egyebek közt ezt sürgeti Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni jelentéstevője azért, hogy felelősségre lehessen vonni a tálibok vezetőit.

Bennett Genfben, a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának az afgán nők helyzetével foglalkozó ülésén, melyen a témában készített jelentést bemutatta, leszögezte: a tálibok által bevezetett rendelkezések kimerítik az emberiesség elleni bűncselekmények körébe tartozó nemi alapú üldöztetés fogalmát.

"A nőkkel szembeni szisztematikus, rendszerszintű hátrányos megkülönböztetés a tálibok ideológiájának szerves része" - fogalmazott Bennett, kiemelve: ebben a helyzetben a nemzetközi közösség "nem nézhet félre".

Az ENSZ az afganisztáni helyzetet már korábban "nemi alapú apartheidnek" minősítette, ám ez a kifejezés jelenleg nem szerepel a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által legsúlyosabbnak minősített nemzetközi bűncselekmények között.

Nemzetközi bűncselekménynek jelenleg a többi közötti a háborús bűncselekmények és a népirtás számít.

Dorothy Estrada-Tanck, a nők elleni diszkriminációt vizsgáló ENSZ-munkacsoport vezetője kiemelte, rendkívül fontos, hogy Afganisztánban helyreállítsák a jogállamot, beleértve a nők jogainak tiszteletét is.

A tálibok 2021-es hatalomátvételüket követően drasztikusan korlátozták Afganisztánban a nők jogait, egyebek mellett az oktatáshoz és munkához való jogukat, utazásukat, és az orvosi ellátáshoz való hozzáférésüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×