eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Mark Rutte holland (b), Giorgia Meloni olasz kormányfő (j) és Nadzsla Buden tunéziai miniszterelnök megbeszélést folytat Tuniszban 2023. június 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Tunézia kap pénzt az EU-tól határvédelemre

Az Európai Unió idén 105 millió euróval támogatja Tunéziát az ország határvédelmének megerősítésére, valamint több mint egymilliárd euró (370 milliárd forint) gazdasági támogatás kiutalását is kilátásba helyezi - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tuniszban Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel tartott megbeszélését követően.

Az Európai Bizottság a Földközi-tengeren átkelő emberek egyre növekvő számára tekintettel az észak-afrikai országgal közösen erőteljesebben kíván fellépni az embercsempészekkel és az illegális bevándorlással szemben.

A vasárnap folytatott tanácskozáson Mark Rutte holland és Giorgia Meloni olasz kormányfő is részt vett. Meloni mielőbb megállapodás megkötését javasolja Tunéziával, miután Olaszország az Észak-Afrikából induló migráció egyik frontországa, hogy elejét lehessen venni a menedékkérőkkel teli bárkák elindulásának Olaszország déli partjai felé. Az olasz kormányfő "fontos első lépésnek" nevezte Ursula von der Leyen bejelentését.

Az Európai Bizottság adatai szerint a Tunéziának szánt idei migrációs segélycsomag 105 millió euróval csaknem háromszorosa annak az összegnek, amelyet Brüsszel éves támogatás címén legutóbb fizetett Tunisznak.

Az Európai Bizottság elnöke szerint

az összeget egyebek között a határvédelem megerősítésére, a kutató-mentő akciók finanszírozására, az embercsempészek elleni intézkedésekre, valamint az elutasított menedékkérők visszaszállítására fordítanák.

Von der Leyen mindazonáltal fontosnak tartotta kiemelni, hogy a migrációs kérdés átfogó kezelésénél elengedhetetlen az emberi jogok tiszteletben tartása. Jogvédők ugyanis kifogásolják azokat a körülményeket, amelyekkel a migránsok szembesülni kénytelenek az észak-afrikai országban; szerintük Tunézia nem számít biztonságos országnak, ahová az illegális bevándorlókat vissza lehetne küldeni.

Az Európai Bizottság elnöke beszélt arról is, hogy Brüsszel 900 millió eurós (332 milliárd forint) makrószintű pénzügyi támogatást, valamint 150 millió eurós (55 milliárd forint) azonnali segélyt kész kiutalni, "amint a szükséges megállapodást sikerül elérni".

Az EU más nemzetközi donorokhoz hasonlóan Tunézia további támogatását az Nemzetközi Valutalappal való hitelmegállapodástól teszi függővé. Szaíd azonban elutasította az ez utóbbi által megkövetelt kulcsfontosságú reformokat mondván, társadalmi felzúduláshoz vezetnének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×