eur:
395.04
usd:
364.21
bux:
65475.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ferry boat tourist line to island, island of Cres, Croatia
Nyitókép: xbrchx/Getty Images

Nagy változásra készüljenek az Adriára készülő magyarok

Csaknem 100 millió eurót költ az idén flottafejlesztésre a Jadrolinija, a horvát állami komptársaság négy új és öt használt hajót vásárol.

A legtöbb horvát szigetre csak vízi úton lehet eljutni, ezért létfontosságú, hogy az országban jól működjön a komphálózat, amely biztosítja a kapcsolatot a szigetek és a szárazföld között. Ezt a feladatot Horvátországban az 1947-ben alapított Jadrolinija d.d látja el, amelynek a flottája jelenleg 54 hajóból áll, az átlagéletkoruk pedig 30 év – írja a vg.hu.

A vállalat éves szinten mintegy 12 millió utast és 3 millió autót szállít a szigetek között a nap 24 órájában. A turizmus ellenben évről évre nagyobb terhet ró a társaságra, ezért elengedhetetlen az öregedő flotta frissítése. Emiatt az állami vállalat nemrég pályázatot írt ki négy új és öt használt hajó vásárlására. Az építést végző hajógyárnak vállalnia kell, hogy mind a három kompot legyártja 2026 tavaszáig. A használt hajók nem lehetnek 5 évnél idősebbek. A fejlesztésekre a vállalat 99 millió eurót szán.

A Jadrolinija flottájában jelenleg három 60 évnél idősebb komp is szolgál. Az új hajók beszerzése után ezeket kivonják a forgalomból, ahogy azt a négy hajót is, ami bár nem ilyen idős, de az állapota miatt már nem igazán alkalmas a munkára.

Horvátország utoljára 2020 januárjában bővítette a komphálózatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Nagy esésben a bitcoin, bizonytalanság a tőzsdéken

Oldalazást láthatunk egyelőre az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×