eur:
386.9
usd:
369.23
bux:
56078.13
2023. október 3. kedd Helga
Ferry boat tourist line to island, island of Cres, Croatia
Nyitókép: xbrchx/Getty Images

Nagy változásra készüljenek az Adriára készülő magyarok

Csaknem 100 millió eurót költ az idén flottafejlesztésre a Jadrolinija, a horvát állami komptársaság négy új és öt használt hajót vásárol.

A legtöbb horvát szigetre csak vízi úton lehet eljutni, ezért létfontosságú, hogy az országban jól működjön a komphálózat, amely biztosítja a kapcsolatot a szigetek és a szárazföld között. Ezt a feladatot Horvátországban az 1947-ben alapított Jadrolinija d.d látja el, amelynek a flottája jelenleg 54 hajóból áll, az átlagéletkoruk pedig 30 év – írja a vg.hu.

A vállalat éves szinten mintegy 12 millió utast és 3 millió autót szállít a szigetek között a nap 24 órájában. A turizmus ellenben évről évre nagyobb terhet ró a társaságra, ezért elengedhetetlen az öregedő flotta frissítése. Emiatt az állami vállalat nemrég pályázatot írt ki négy új és öt használt hajó vásárlására. Az építést végző hajógyárnak vállalnia kell, hogy mind a három kompot legyártja 2026 tavaszáig. A használt hajók nem lehetnek 5 évnél idősebbek. A fejlesztésekre a vállalat 99 millió eurót szán.

A Jadrolinija flottájában jelenleg három 60 évnél idősebb komp is szolgál. Az új hajók beszerzése után ezeket kivonják a forgalomból, ahogy azt a négy hajót is, ami bár nem ilyen idős, de az állapota miatt már nem igazán alkalmas a munkára.

Horvátország utoljára 2020 januárjában bővítette a komphálózatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Jó hírek érkeztek, pattan az OTP

Az elmúlt időszakban tapasztalt negatív tőzsdei hangulat a hét első felében sem tudott érdemben javulni, Európában tegnap is estek a tőzsdék, míg az USA-ban vegyes kereskedést láttunk. Ezt követően Ázsiában tovább estek a tőzsdék a hongkongi piac vezetésével, amelyen újra volt kereskedés a hosszú hétvége után. Az európai tőzsdéken szintén negatív a hangulat ma délelőtt, viszont a magyar tőzsde felpattant, részben az OTP-nek köszönhetően. Délután érdemes lesz figyelni a hét első amerikai munkanélküliségi adatát (az e heti háromból), hiszen ez potenciálisan megmozgathatja a piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×