eur:
395.38
usd:
372.01
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Védenék az európai állampolgárok a klímát, de csak bizonyos feltételekkel

Brit, francia, német, dán, svéd, spanyol és olasz válaszadókat kérdeztek a YouGov felmérésében.

A hét ország polgárait aggasztja a klímahelyzet és támogatják kormányaik erőfeszítéseit a helyzet javítására, de minél nagyobb hatása van egy tervezett intézkedésnek a magánéletükre, annál kevésbé lelkesek azzal kapcsolatban – derül ki a The Guardian cikkéből.

A hét országban eltérő mértékben támogatják az egyszer használatos műanyag termékek és a belső égésű motorral működő autók tilalmát, és egyesek készek arra, hogy használt ruhát vegyenek, illetve részben lemondjanak a tejről és a húsról.

A megkérdezett országokban a nagy többség – a svédországi válaszadók 60, a németek 63, az egyesült királyságbeliek 65, a spanyolok 77, a franciák 79 és az olaszok 81 százaléka – azt mondta, hogy nagyon vagy meglehetősen aggódik az éghajlatváltozás és annak hatásai miatt. Nagyjából hasonló arányban nyilatkoztak arról is, hogy úgy vélik, az éghajlat az emberi tevékenység miatt változik. A legtöbb országban a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka mondta azt, hogy az éghajlatváltozás nem az emberi tevékenység miatt következik be, és legfeljebb 5 százalék tagadta, hogy ez egyáltalán megtörténik.

76-85 százalék közötti arányban támogatták azt a nézetet is, hogy minden ország hatékonyabban tudná kezelni az éghajlatváltozást, ha másokkal együttműködne, de abban már kevésbé volt egyetértés, hogy pontosan mit is hajlandóak tenni az egyes országok.

Azokat az intézkedéseket, melyek nem járnak komoly életmódbeli változásokkal, sokan támogatták. Szívesen ültetnek fát, mondanak le az eldobható műanyag zacskóról, és még ezek betiltásával sincs problémájuk. A csak heti 2-3 alkalomnyi hús- és tejterrmékfogyaszásba is belemennének, és nagyon népszerű volt az otthonok energiaszemponttól való korszerűsítése is – de az már nem, hogy ez saját zsebből oldják meg.

Szintén széles körű volt a támogatottsága a légitársaságok törzsutasai után fizetendő illetéknek, de sokkal kisebb a támogatottsága annak, hogy kizárólag használt ruhákat vásároljanak a lakosok. A radikálisabb javaslatokat, mint például az önkéntes hús- és tejtermék-mentesség és a kevesebb gyermek vállalása, alig 10 százalék (Németország) és 19 százalék (Olaszország), illetve 9 százalék (Németország) és 17 százalék (Olaszország) támogatta.

Elektromos autóra a válaszadók harmada váltana,

a biciklizés, a gyaloglás vagy a tömegközlekedés javasolt használata az autó helyett viszont megosztónak bizonyult. A franciák, spanyolok és olaszok inkább vállalnák azt, míg a németek, dánok, svédek és britek kevésbé lelkesedtek.

Az üzemanyag extra adója és a dízelautók betiltása nem volt népszerű: csak a spanyolok és az olaszok reagáltak erre igazán támogatóan.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×