eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletére érkezőben 2021. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Tovább dől a dominó Szlovákiában: Eduard Heger lemond

Az ügyvezető szlovák kormányfő távozási szándékát vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Mint pénteken kiderült, két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát: Rastislav Kácer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Caputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlcan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt.

Az ügyvezető külügyminiszter távozási szándékának indoklásáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos információt. Samuel Vlcan távozási szándékát egy, a napokban nyilvánosságra került, a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta. A szlovák hírügynökség jelentése szerint Vlcan családi cége 1,4 millió eurós (megközelítőleg 520 millió forint) vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. Az államfői hivatal a jövő hétre ígérte a felmentési kérelem elbírálását.

Ezután jelentette be Eduard Heger a lemondási szándékát, közölve, hogy a felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől. A politikus - miután kormánya egy ellene beadott parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott - tavaly december óta ügyvezető kormány élén látja el feladatait.

A parameter.sk tudósítása szerint vasárnap arról beszélt, hogy bár ígéretet tett az embereknek arra, hogy a kormánya leváltását követően békében szeretné Szlovákiát elvezetni az előrehozott parlamenti választásokig, két (megbízott) miniszterének távozása után úgy vélte, lépnie kell.

Még szombaton este felkínált néhány további alternatívát, melyekről úgy tartja, hogy stabilabbak és kevésbé kockázatosak, mint egy hivatalnokkormány kinevezése néhány hónapra. Ezek között szerepelt, hogy:

  • Zuzana Čaputová töltse fel a távozó miniszterek után megüresedett helyeket a saját jelöltjeivel
  • Nem vezeti tovább a kormányt, és csak azon minisztériumok vezetői maradnának a helyükön, akik esetében a csere a legkockázatosabb (gazdasági és szociális segélyekért felelő tárcák, illetve a helyreállítási tervvel kapcsolatos törvényeket alkotó és az Ukrajnának segítséget nyújtó minisztériumok)

Az elnök asszony azonban egyetlen javaslatát sem fogadta el.

"Ezért úgy döntöttem, arra kérem az államfőt, mentsen fel a miniszterelnöki posztról"

- nyilatkozta.

Úgy véli, a konfliktusokkal sújtott Szlovákia nem érdemli meg, hogy a politikai válság akár egy napig is folytatódjon. Kormányának tagjait arra kérte, biztosítsák a zökkenőmentes átmenetet.

Vasárnap úgy nyilatkozott: lehetőséget akar adni az államfőnek arra, hogy egy szakértői kormány kinevezésével stabilan vezesse az országot a szeptemberi előrehozott választásokig.

A vonatkozó szabályozás szerint egy szakértői kormány kinevezéséről Szlovákiában az államfő hozhat döntést, akire ilyen esetben ideiglenesen átszáll a kormányzati jogkörök egy része.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×