eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem egy, hanem három magyar taggal áll fel a szlovák kormány

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök vasárnap felmentette Eduard Heger kormányát és szakértői kabinetet nevez ki, amelyet a magyar nemzetiségű Ódor Lajos fog vezetni. A szakértői kormány kinevezésére jövő hét elején kerül sor, az államfő pedig a napokban nyilvánosságra hozza, hogy kik vezethetik majd az egyes tárcákat. Sajtóhírek szerint Ódor mellett két magyar minisztere is lehet a szlovák kormánynak.

A révkomáromi Ódor Lajosnak ad kormányalakítási megbízást Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, miután Eduard Heger megbízott kormányfő vasárnap bejelentette, saját felmentését kéri. Heger döntését azzal indokolta, hogy nem akarja tovább traumatizálni a lakosságot a kormány belső problémáival. A bejelentés előzménye az volt, hogy a múlt héten előbb az agrárminiszter majd a külügyminiszter is beadta a lemondását.

Az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség még januárban készített felmérése alapján

Szlovákia lakosságának több mint fele nem ismeri a szakértői kormány leendő vezetőjét, Ódor Lajost.

A megkérdezettek hozzávetőleg 52 százaléka egyáltalán nem nyilatkozott a Szlovák Nemzeti Bank magyar alelnökéről, tehát nem tudták megmondani, hogy elfogadhatónak tartanák-e. Ez úgy értelmezhető, hogy a lakosság túlnyomó többsége egyszerűen nem ismeri őt. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a jövendő miniszterelnököt

  • a liberális pártok szimpatizánsai támogatják,
  • a Robert Fico vezette Smer választói viszont a legnagyobb mértékben ellenzik.

Peter Pellegrini volt kormányfő, az ellenzéki Hlas párt vezetője ugyanakkor elismerően beszélt a szakértői kormány vezetőjéről. Szerinte olyan szakember, akinek a professzionális beállítottsága biztosíthatja, hogy az országot racionális érvek mentén vezeti, és a politikai helyzet megnyugtatását várja tőle.

Felvidéki visszhang

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a közösségi oldalán Ódor magyar nemzetiségét emelte ki. A magyar párt elnöke bízik benne, hogy a felvidéki magyar közösségről sem feledkezik meg.

Elismerően nyilatkozott róla Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke is, aki Ódor Lajos szakmai felkészültségét méltatta a közösségi oldalán.

Ódor Lajos 47 éves, a révkomáromi magyar tannyelvű gimnáziumban érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán szerzett diplomát.

Hosszú évek óta Szlovákia egyik legelismertebb közgazdásza,

számos tanácsadói és szakmai feladatot látott el. Társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a Szlovák Pénzügyminisztérium Pénzérték Osztályának. Aktívan részt vett több fontos szlovákiai gazdasági és politikai döntés meghozatalában monetáris és fiskális területen. Több reformkoncepció társszerzője. A Szlovák Nemzeti Bank alelnöki tisztségét 2018-tól tölti be.

Az új kormányt Zuzana Čaputová május 15-én szándékozik kinevezni, és sajtóinformációk szerint Ódor Lajos mellett még két magyar tagja is lehet a szakértői kabinetnek. Az egyik a dunaszerdahelyi Horváth Mihály, aki várhatóan a Pénzügyminisztériumot fogja vezetni, a másik Barczi Gyula rozsnyói művészettörténész, aki a kulturális tárcát igazgathatja a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×