eur:
390.97
usd:
366.67
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Egy fekete medve (Ursus americanus) a Szegedi Vadasparkban 2014. október 5-én. A parkba a családjával érkező Botka László Szeged polgármestere örökbe fogadott két medvét, megtekintette az új medveházat, valamint bejárta a készülő kalandparkot.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

A bíróságban bízhat az olaszországi gyilkos medve

Három héten belül másodjára akadályozta meg a bíróság annak a medvének a leölését, amely április elején halálra marcangolt egy futót az észak-olaszországi Trentino megyében; a JJ4 jelű nőstény medve a következő tárgyalásig biztosan így életben marad.

Maurizio Fugatti trentinói megyei elnök múlt hét végén második alkalommal adott ki rendeletet a 17 éves medve leöléséről, ennek hatályba lépése azonban a medve sorsát eldöntő, május 11-ére kitűzött tárgyalásra volt kijelölve.

Jóllehet a medve egyelőre életben marad, a keddi döntés során azt nem tisztázták, hogy pontosan mikor fog legközelebb összeülni a bíróság.

Az április elején történt tragédiát követően - amikor a medve rátámadt és halálra marcangolta az erdőben futó 26 éves Andrea Papit - a kormányzó rögtön elrendelte a medve kilövését, de a végrehajtást egy közigazgatási bíróság néhány nappal később állatvédő szervezetek nyomására felfüggesztette.

A bíróság keddi döntését ismét üdvözölve fogadták az állatvédők.

A LAV állatvédő szervezet továbbá felajánlotta segítségét Fugattinak és Gilberto Pichetto Fratin ökológiai átmenetért felelős miniszternek abban, hogy a tragédia után befogott medvét biztonságos helyre szállítsák.

A tragikus eset éles vitát robbantott ki Olaszországban a medvékkel kapcsolatban. A trentinói hatóságok adatai szerint 2021-ben száz medve élhetett a térségben. A tartomány vezetése az állományt mintegy felére csökkentené, az agresszív állatokat kilőnék. A szlovén sajtó a múlt hét végén közölte, hogy az olasz környezetvédelmi minisztérium külföldre szeretne áttelepíteni barnamedvéket a Trentino-Alto Adige régióból, és megkérhetik Szlovéniát, hogy fogadjon be néhány példányt.

A JJ4 jelű nőstény medve annak a hím egyednek a testvére, amelyet 2006-ban a délnémet Bajorország tartományban lőttek ki. A jelenleg elkerített rezervátumban őrzött állat megölését már három éve is elrendelték, de egy bírósági ítélet ekkor is hatályon kívül helyezte a rendeletet: a medve 2020 nyarán a Trentótól 50 kilométerre északra, a Monte Pelleren támadt rá két emberre, akik megsérültek ugyan, de sikerült elmenekülniük.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×