eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Átírják Agatha Christie legkedveltebb krimijeit

A népszerű Agatha Christie több műve esik áldozatul a reprinteket is elérő kulturális forradalomnak Angliában.

Az angol és a világirodalom egyik klasszikusának, Agatha Christie-nek az életművét alkotó írásokhoz nyúlnak hozzá Nagy-Britanniában a politikai korrektség jegyében – írja a brit Daily Mail alapján a hirado.hu.

Az 1976-ban elhunyt írónő több művét cenzúrázzák a kiadók, mégpedig azért, nehogy bántóak legyenek a „modern”, „haladó” irodalomkedvelők számára. A Poirot-történetek, valamint a Miss Marple-könyvek kiadásaiban több részt átdolgoznak, kihagynak.

A művek gondozását végző Harper Collins kiadó szerkesztői eltávolítottak, megváltoztattak bizonyos párbeszédeket, és korrigáltak sértő, valamint etnikai hovatartozásra utaló részeket. Az 1920 és 1976 közötti művekből eltávolították egyes szereplők testalkatát bemutató részeket, illetve olyan dialógusokat írtak át, amelyek „ellenszenvet válthatnak ki az olvasóban”.

A Halál a Níluson című klasszikusból a származásra utaló „keleti” szót távolították el, a „núbiai hajósból”, pedig „hajós” lett. Nem járt jobban a Rejtély az Antillákon című műve sem, melyben az írónő egy helybéli szállodai alkalmazott „gyönyörű fehér fogait” említi, ezt megváltoztatták, ahogy annak a női karakternek a jellemzését is, akinek felsőteste szoborszerű. Az indiai bíró karaktere is cenzúra áldozata lett: „indiai vérmérséklet” helyett a „temperamentumos” kifejezés került az új kiadásba.

A regényekben gyakran előforduló „bennszülött” kifejezést „helyiekre” cserélte a kiadó, ahogy az afroamerikaik származására egykor utaló „n” betűs szót is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×