eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Balin megunták a turisták viselkedését: ezt mostantól tiltják

Rendszeresen szabályt szegtek a külföldiek, a szigeten meghozták a szükséges lépést.

A külföldiek nem használhatnak motorbiciklit a döntés értelmében: nekik csak autókölcsönzésre nyílik lehetőségük mostantól, ha Balira látogatnak - írja a BBC.

"Nem száguldozhatnak motorral, ruha vagy ing, és sisak nélkül, sőt: jogosítvány nélkül a szigeten" - mondta I Wayan Koster kormányzó.

Épp most kelt újra életre a turizmus

A terv megosztó, hiszen a koronavírus idején alkalmazott lezárások után most kezd Bali turizmusa újra életre kelni. Februárban és márciusban ugyanakkor 171 turista szegett szabályt motorozás közben, volt, aki hamis rendszámtáblát használt.

"Egy turista viselkedjen turistaként" - fogalmazott a kormányzó.

Balin a tömegközlekedés nem túl jó, ezért sok turista motorral járja be a szigetet. Ez jó lehetőség arra, hogy ne ragadjanak dugóban, és hogy eljussanak azokra a helyekre, amelyekről a legszebb kilátás tárul Balira.

Ennek most vége: még az idén bevezetik az új szabályokat.

Egy magát megnevezni nem kívánó ukrán turista szerint ezt a szabadságot meg kellene hagyni azoknak, akik ellátogatnak a szigetre.

"Önállóak akarunk lenni, nem kívánjuk igénybe venni egy utazási iroda szolgáltatását sem" - fogalmazott. A finn Kristo ugyanakkor támogatja az új szabályt, mert maga is tapasztalja, hogy sokan részegen és sisak nélkül ülnek motorra, ami veszélyes.

Több torlódás alakulhat így ki

A turizmus szektorban is van ugyanakkor olyan, akit aggodalommal tölt el a szabályozás. Dedek Warjana, aki a bali motorbiciklikölcsönzők szövetségének elnöke, úgy véli, hogy a javaslat elhamarkodott, a hatóságoknak konkrét jogsértések esetén kellene fellépniük ahelyett, hogy általános tilalmat rendelnének el.

Ha a külföldi turisták csak gépkocsikat bérelhetnek, az tovább fokozza a torlódásokat - mondta.

A tilalom

ronthatja Indonézia hírnevét más országok szemében,

tette hozzá Nyoman Sukma Arida, a bali Udayana Egyetem turizmus szakos tanára. A közlekedési szabálysértések növekvő száma arra is utal, hogy a helyi hatóságok gyengén hajtják végre a meglévő szabályokat - mondta. Mivel szerinte nem minden motorbiciklire ülő turista viselkedik így, inkább szigorítani kellene a kölcsönzés rendszerén: ellenőrizni kellene a jogosítványt, letétet kérni és ha valaki szabályt szeg, azt szankcionálni.

Vízumkényszer is érinthet két országot

A kormányzó azt is kilátásba helyzete, hogy visszaállítja a vízumkötelességet az orosz és ukrán turisták részére, aki nagy tömegben érkeztek Balira a háború miatt, viselkedésük ugyanakkor nem megfelelő.

Március elején a hatóságok több orosz állampolgárt is letartóztattak tartózkodási engedélyük megsértése miatt.

Néhányan visszaéltek a látogatói vízummal is, hogy vállalkozást alapítsanak.

A világjárvány előtt a turizmus mintegy 60 százalékkal járult hozzá Bali éves GDP-jéhez. A tartomány statisztikai hivatala szerint 2023 januárjában Ausztrália volt a legtöbb külföldi turistát küldő ország - több mint 91 ezer ausztrál érkezett innen. A második helyen Oroszország végzett, amelynek állampolgárai közül mintegy 22 ezren látogattak el Balira abban a hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×