eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Pixabay

Ágazati helyzetkép: a konferenciaturizmus és a keleti vendégek hiányoznak még

Bár az ázsiai, az orosz és a tengerentúli vendégek továbbra is hiányoznak, a budapesti turizmus jóval erősebb lehet ezen a nyáron, mint volt tavaly – mondta az InfoRádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Kedvezőnek tűnik egyelőre az idei turisztikai év Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint.

"Az már most kijelenthető, hogy a budapesti turizmus jóval erősebb lehet, mint a tavalyi; ha visszaemlékszünk, 2022 első negyedéve még a Covid által sújtott volt, reméljük, ebben most azért nagy javulás lesz.

A hazai utazások tekintetében pedig az látszik, sokan úgy gondolták, hogy érdemes Magyarországon maradni, utazni,

egyre többen választják ezt pihenőidőszakban. Azt gondoljuk, jó időszaknak nézünk elébe" - mondta az InfoRádióban szállodai információkra, trendekre hivatkozva.

Azt persze még kevesen döntötték el, hogy a nyári időszakban hová utaznak, de Flesch Tamás szerint " a folyamatos edukáció és az emberek tapasztalatai" arra vezettek, hogy akkor lesz olcsó egy nyaralás, ha az emberek korán eldöntik, mikor pihenjenek és hol, ráadásul annál nagyobb szállodaspektrum áll rendelkezésre.

Hogy a külföldiek számára vonzó úti cél-e Magyarország - az ukrajnai háború szomszédsága ellenére -, arról azt mondta, az európai vendégek számára mindenképpen, de a tengeren túli vendégek hiánya még mindig látszódik.

"Abban bizakodunk, hogy az év második felére már az Egyesült Államokból is javulhat már a vendégforgalom. Sajnos nagyon hiányoznak a kínai és az orosz vendégek, és jóval kevesebb a dél-koreai vendég is. Ez az, ami komoly hiányt mutat."

És a konferenciaturizmus sem tudja még azt a szintet elérni, amit szeretnének.

Összességében: "nem tartunk ott, ahol a Covid előtt tartottunk".

"Nagyon nehéz is az adatokat összehasonlítani, mert

az utolsó Covid előtti év négy éve volt, ami rekordot hozott, de így is a közelében vagyunk.

Tavaly már csak 20 százalékkal volt kevesebb, most meg már csak tizenpárral. Közeledünk. Ha helyreállna a világ rendje, az nagyot segítene nekünk is" - utalt a háború körüli problémákra Flesch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×