eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Figyelmeztetést adtak ki: a turisták kedvelt európai szigetén terjed egy trópusi betegség

Lázzal, fejfájással és hányással jár a betegség, melyet szúnyogok terjesztenek.

Ibiza Spanyolország egyik legkedveltebb szigete a turisták körében, a helyi hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, elővigyázatosan keresse fel mindenki a szigetet, ahol az utóbbi időben dengue-lázkitörés veszélyezteti az egészséget.

Eddig alacsony volt a megbetegedés esélye az Ibizára látogatók esetében: ezt most közepesre módosította az ország egészségügyi hatósága a májustól novemberig terjedő időszakra – írja a Sky News.

A figyelmeztetést az után adták ki, hogy hat német turista is elkapta a betegséget tavaly augusztus és november között a szigeten: augusztusban egy 27 éves nő, aki partnerével és egyéves gyermekével érkezett Ibizára, tesztelt pozitívan a betegségre. A család minden tagja mutatott tipikus tüneteket: lázat, ízületi fájdalmat és kiütéseket, de csak a nőt tesztelték.

Egy másik, 37 éves nő, aki szintén párjával, valamint 9 éves gyermekével tartózkodott ugyanabban a városban, ahol az első család, szintén elkapta a betegséget.

A kórt először egy spanyol nyaralónál észlelték a szigeten, aki augusztusban Mexikóba utazott, Madridba való visszatérése előtt azonban Ibizán is megfordult. A férfi tünetei – láz, erős fejfájás, ízületi és izomfájdalom, hányinger és hányás – augusztus 11-én, Ibizára érkezése napján jelentkeztek.

A nyári hónapokban a legnagyobb mind a szúnyogok, mind a turisták száma a szigeten. A dengue-lázat fertőzött szúnyogok terjesztik, az influenzához hasonló tüneteket okoz. A tünetek általában négy-tíz nappal a fertőzés után kezdődnek, magas láz, erős fejfájás, ízületi fájdalom, rosszullét és kiütések jelentkeznek az érintetteken. A betegség lefolyása a legtöbb esetben nem súlyos, a fertőzés gyakran spontán meggyógyul – egyesek azonban a dengue súlyosabb típusát kapják meg, melyre ez nem igaz.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×