eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson kitálalt: keresztbe tenne utódjának

Boris Johnson volt brit miniszterelnök közölte: "nagyon nehezen" tudná támogatni a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodást, mert az szerinte nem alkalmas arra, hogy London "visszavegye az ellenőrzést" az EU-tól.

Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök kormánya és az Európai Bizottság a hét elején jutott egyezségre a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll módosításáról.

A windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezmény alapján Észak-Írország továbbra is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben marad az EU egységes belső piacával és vámuniójával, de a megállapodás jelentősen enyhíti a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem vámjogi terheit.

Ahogy arról egy elemző cikkben beszámoltunk, az észak-ír kereskedelmi és vámszabályozás jelentős mértékben mérgezte London és Brüsszel kapcsolatát. Sunak egy úgynevezett „féket” alkudott ki, amely azt jelenti: az EU nem vezethet be olyan új szabályokat termékeire, amelyek „maradandó változást” okoznának Észak-Írország mindennapi életében”. Ez az ára annak, hogy London elfogadta, hogy a tartomány az EU-s Közös Piac része maradjon. A tervezetből politikai vita alakulhat ki.

Rishi Sunak és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn az angol-brit monarchia legősibb és legnagyobb uralkodói rezidenciájának otthont nyújtó, London nyugati határában fekvő Windsorban jelentette be a megállapodást a protokoll módosításáról és átnevezéséről. A legfőbb könnyítések egyike az, hogy azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyek végcélja Észak-Írország, "zöld folyosón" léphetnek be északír területre minden vámbürokrácia nélkül.

Boris Johnson azonban - akit tavaly nyáron sorozatos belpolitikai botrányok miatt kényszerített távozásra az alsóházi tory frakció - csütörtökön egy londoni pénzügyi rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott, hogy miután az EU-nak továbbra is befolyása van Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmének szabályozásába, az új megállapodás sem arról szól, hogy London visszaszerezhesse az ellenőrzést az uniótól.

Hozzátette:

ilyen körülmények között nagyon nehezen tudná támogatni az egyezmény elfogadását.

Johnson megszólalásának különös súlyt ad, hogy az eredeti észak-írországi protokollt is tartalmazó Brexit-megállapodást miniszterelnökként ő írta alá az EU-val.

A windsori keretmegállapodás elfogadása garantáltnak tűnik, mivel a tory frakciócsoport többsége és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt is támogatja, a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) azonban még nem alakította ki végleges álláspontját.

Mindeközben a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) is felvetette a londoni parlamentben, hogy ha Észak-Írország a Brexit ellenére különleges státusban maradhat az EU-val, akkor Skóciát is megilleti egy ilyen státus kialakításának joga.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, de Skóciában 62 százalék, Észak-Írországban 55 százalék a bennmaradásra szavazott.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×