eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) az ukrán kormány és az Európai Bizottság kijevi ülésén tartott sajtóértekezleten 2023. február 3-án. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Ukrajna mellett - Sorra szólalnak meg Európa vezetői az évfordulón

"Brutális orosz agresszió", "Ukrajna bátran ellenáll", "Mi vagyunk Ukrajna", "Egyedül Putyin vethet véget a háborúnak" - az EB, az EP és az ET elnöke is kemény állásfoglalást tett közzé az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.

Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken.

A közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország "brutális agressziója", és egy éves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett.

"Az Európai Unió Ukrajna mellet áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!" - jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

A szabad és független Ukrajna szabad és független Európát jelent,

Ukrajna győzni fog

- jelentette ki Charles Michel, az uniós tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken.

A közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, "sötét évforduló a mai" Ukrajna, Európa és az egész világ számára. Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak - mondta.

Európa az Ukránok oldalán áll és támogatja az országot mindaddig, amig arra szükség van, ugyanis - mint fogalmazott - "sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, melyet brutális erő irányít".

Európa továbbra is kiáll Ukrajna mellett a béke, a szabadság és az igazságosság érdekében - jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Üzenetében hangsúlyozta, Ukrajna kék-sárga zászlaja, amely szavai szerint minden európai szívét megnyerte, az ország népének lenyűgöző bátorságát és erejét szimbolizálja. Azokét, akik legyőzik a nehézségeket.

"Büszkén mondjuk: mi vagyunk Ukrajna" - tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Oroszország Ukrajna elleni háborúját nem a megtámadott ország önvédelmét segítő fegyverszállítások hosszabbítják meg

- jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken.

A kormányfő az orosz támadás elindításának évfordulójára közzétett videóüzenetében kiemelte, hogy hazája szilárdan Ukrajna mellett áll, méghozzá "ma és a jövőben is".

"Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére" - jelentette ki.

A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van,

"ő vethet véget ennek a háborúnak" - mondta Olaf Scholz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő arról beszélt az évfordulón, hogy hazája Ukrajna legnagyobb támogatója a kontinentális Európában, gazdaságilag és katonailag is, és ez így is marad. Kifejtette: az orosz elnök "arra játszik, hogy Ukrajna szövetségesei egyszer majd elfáradnak, hogy eltompulunk és inkább félrenézünk a számunkra is nehezen elviselhető borzalmak láttán", de "nem tesszük meg neki ezt a szívességet".

Döntő harctéri fölényhez kell juttatni Ukrajnát ahhoz, hogy megnyerhesse az Oroszországgal vívott háborút - közölte pénteken, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán világegyház első számú vallási vezetője ugyanakkor annak a véleményének adott hangot évfordulós üzenetében, hogy Oroszországgal nem szabad ugyanúgy bánni, ahogy Németországgal bántak az első világháború után.

III. Károly király - a brit monarchikus protokollban rendkívül szokatlan módon - hivatalos üzenetben szólt elismerően a Nagy-Britannia és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott támogatásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×