eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kínai kémballon. Forrás:Twitter/DanielFireCopter
Nyitókép: Forrás:Twitter/DanielFireCopter

Itt a fordulat: mégsem sejt kémkedést a három lelőtt azonosítatlan repülő tárgy mögött Amerika

A Fehér Ház szerint a hétvégén földre kényszerített kisebb repülő tárgyak kapcsán nincs okuk azt sejteni, hogy kínai kémeszközök lettek volna.

Kereskedelmi vagy kutatási céllal reptethették azokat, így rossz szándékot nem sejtenek mögöttük, fogalmazott Jonh Kirby szóvivő. A három lelőtt repülő tárgy roncsait eddig nem sikerült megtalálnia sem az amerikai, sem a kanadai hatóságoknak – írja a BBC.

Kína korábban túlzott reakcióval vádolta Amerikát a tárgyak kilövése kapcsán. Azt is tagadják, hogy az amerikai vadászgép kilőtte első ballonjukat kémkedni küldték volna Amerika fölé. Szerintük ez csak egy időjárásmegfigyelő eszköz volt, amely elsodródott.

Nem látnak kínai kapcsolatot

Kirby szerint nehéz lesz az Alaszka, Kanada és Michigan fölött kilőtt tárgyak funkcióját meghatározni.

"Nem láttunk semmilyen jelzést vagy bármit, ami kifejezetten arra utalna, hogy ez a három tárgy a Kínai Népköztársaság kémkedési programjának része lett volna, vagy hogy hírszerzési erőfeszítésekben vettek volna részt" – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa újságíróknak.

A vezető teória tehát az, hogy kereskedelmi vagy kutatási célra használt repülő tárgyak voltak – ugyanakkor eddig

egyetlen szervezet sem vállalta magára, hogy ő indította volna útjára bármelyiket is.

Tényleg elvétették elsőre az egyik célpontot

Egy amerikai vezető katonatiszt azt is megerősítette, hogy a Huron-tó fölött kilőtt tárgyra célzó vadászgép első lövése tényleg célt tévesztett.

"Az első lövés mellément. A második lövés talált. Nagy erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a légtér tiszta legyen a rakéta maximális hatótávolságáig.

A rakéta ártalmatlanul landolt a Huron-tó vizében"

– mondta Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke keddi brüsszeli látogatása során.

A kínai külügyminisztérium szóvivője ezzel együtt kritizálta az amerikaiakat.

"Az Egyesült Államokban sokan feltették a kérdést, hogy mi jót hozhat egy ilyen költséges intézkedés az országnak és az adófizetőknek?" – mondta Wang Wenbin.

Követték a ballon útját

Az is kiderült, hogy az első ballont már azóta figyelemmel követte az amerikai titkosszolgálat, hogy a Hainan-szigeteken a levegőbe bocsátották. Először Guam és Hawaii felé sodródott, majd Alaszka felé repült. Útja azt jelzi, hogy valóban elsodorhatta a szél, de

amikor az amerikai kontinens fölé érkezett, már újra kínai irányítás alatt állt.

Mindeközben Románia kedden vadászgépeket indított, hogy egy az európai légtérbe behatoló légi tárgyat vizsgáljanak meg. Az ország védelmi minisztériuma szerint azonban a pilóták nem tudták bemérni, és fél óra után félbeszakították a küldetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×