eur:
389.55
usd:
361.69
bux:
68437.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
CHARLOTTE, USA - FEBRUARY 4: Chinese spy balloon flies above in Charlotte NC, United States on February 04, 2023. The Pentagon announced earlier that it is tracking a suspected Chinese high-altitude surveillance balloon above the continental US. A Chinese Foreign Ministry statement said the balloon was a âcivilian airship used for research, mainly meteorological purposes. (Photo by Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency/Getty Images

Nyolcszázezer dollárba került az egyik kémballon lelövése

Az amerikai kormány és a Pentagon továbbra is azt mondja, hogy egy kínai kém-léggömböt lőttek le a hétvégén, amelynek maradványait most megtalálták az Atlanti-óceánban. Washingtoni közlés szerint a kémkedést elősegítő érzékelőket és elektronikát fedeztek fel a roncsok között.

A hirtelen megszaporodott kémballonok, avagy „azonosítatlan objektumok” miatt újságírók feltették a kérdést az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek: arra nem gondoltak-e, hogy nem Kína kémkedik, hanem földönkívüli technológiával találkoztak? A válasz az volt, hogy nincs semmilyen erre utaló jel. Washington ragaszkodik ahhoz, hogy Kína masszív kémprogramjának nyomaira bukkant, és ezért sietett bemutatni a felvételeket, amikor kihalászták az Atlanti-óceánból az első kémléggömb maradványait.

Az eszközt, amelynek létezését Kína elismerte, de azt az útvonalról letévedő meteorológiai léggömbnek nevezte, szombaton lőtte le az amerikai légierő. Azóta pedig további eszközöket szedett le a levegőből, köztük elsőként – egy közös védelmi politika részeként – egy kanadai terület felett repülő objektumot is.

Az első „lufival” kapcsolatban a kutatók "jelentős mennyiségű maradványt találtak, és kiemelték a léggömb összes érzékelőjét és elektronikai komponensét " – közölte az amerikai északi parancsnokság. A képeken azt látni, hogy egy nagy fehér ponyvára emlékeztető dolgot húznak ki a vízből. Most a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI vizsgálja a tárgyakat, amelyeket Washington szerint fontos katonai telephelyek utáni kémlelésére használtak.

A február 4-i első incidens óta amerikai vadászgépek további három magasban haladó objektumot lőttek le – Alaszka, a kanadai Yukon terület és az amerikai–kanadai határon lévő Huron-tó felett. Utóbbi akcióban az amerikai F-16-os harci gép első Sidewinder rakétája célt tévesztett, és ismeretlen helyen felrobbant – jelentette az amerikai média katonai forrásokra hivatkozva.

A második rakéta viszont eltalálta a célt. Egy-egy Sidewinder több mint 400 000 dollárba kerül, azaz ebben az esetben

a kémlufi hatástalanítása 800 ezer dollárba került.

Katonai tisztviselők szerint a lassan mozgó azonosítatlan objektumok mindegyike kisebb volt, mint az első léggömb, és ezért a pilótáknak nehéz azokat pontosan „megcélozni”.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a másik három objektumot "óvatosságból" lőtték le. Illetékesek arról nem beszéltek, hogy a légierő miért nem filmezte le közelről vagy tette közzé a léggömbökről készült esetleges felvételeket.

A Dél-Karolina felett lelőtt léggömböt a tisztviselők három busz méretűnek, a második, Alaszka fölötti objektumot egy "kisautó" méretűnek írták le. A harmadik, a Yukon felett lelőtt tárgy "henger alakú" volt. A negyedik, amely Michigan felett repült, pedig "nyolcszögletű" volt, amelyhez zsinórokat erősítettek.

Védelmi tisztviselők azt is írták a feljegyzésben, hogy a Michiganben lelőtt tárgy a becsapódás után "később lassan leereszkedett" a vízbe. A kanadai szövetségi rendőrség hétfőn közölte, hogy a Yukonban a keresési terület mintegy háromezer négyzetkilométer, ezért lehet, hogy ezeket a darabokat „soha nem találják meg”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×