eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
HODENHAGEN, GERMANY - OCTOBER 17: Leopard 2 main battle tank of the German armed forces fires during a demonstration for Chancellor Olaf Scholz at the Bundeswehr army training center in Ostenholz on October 17, 2022 near Hodenhagen, Germany. Scholz has vowed to modernize Germanys armed forces with a special EUR 100 billion budget following Russias military invasion of Ukraine. (Photo by David Hecker/Getty Images)
Nyitókép: David Hecker/Getty Images

Mennek a Leopardok - Most aztán kap hideget-meleget Olaf Scholz kancellár

Hosszú huzavona után megszületett a német döntés a legkorszerűbb Leopard harckocsik átadásáról Ukrajnának. Olaf Scholz kancellárt bírálták a halogatás miatt, mostanra viszont fordult a kocka. Német források szerint a kulcs az Egyesült Államok, illetve személyesen Joe Biden beavatkozása volt.

Egybehangzó információk szerint korábbi vonakodását feladva a német kancellár döntött arról, hogy Németország egy század - szám szerint 14 - Leopard 2-es harckocsit küld az Oroszország által ostromlott Ukrajnának.

Magát a döntést megerősítette a kormányszóvivő, Steffen Hebestreit is, erről az Infostart is beszámolt.

A Der Spiegel és több más médium szerint a kancellár áldását adta ahhoz is, hogy Lengyelországgal az élen több más, elsősorban skandináv szövetséges állam ugyancsak támogassa Ukrajnát a korábban Németországtól kapott Leopardokkal.

A német kancellár a hazai és külföldi bírálatok ellenére hosszú időn keresztül azon az állásponton volt, hogy Berlin csakis a szövetségesekkel, elsősorban az Egyesült Államokkal egyeztetve támogathatja Ukrajnát a legkorszerűbb, nem csak védelmi célokat szolgáló Lepardokkal.

Korábbi értesülések szerint Scholz mindezt ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az Egyesült Államok ugyancsak a legkorszerűbbnek számító Abrams típusú harckocsikat adjon át Kijevnek.

Ezt viszont Washington utasította el, elsősorban arra hivatkozva, hogy a szóban forgó harckocsik kezelése, illetve javítása olyan szakértelmet igényel, amellyel az ukrán katonák egyelőre nem rendelkeznek.

Az áttörés a német sajtó szerint azt követően következett be, hogy a kancellár és az amerikai elnök újabb telefonbeszélgetést folytatott egymással, és hasonló konzultációra került sor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Boris Pistorius újonnan kinevezett német védelmi miniszter között.

Ennek nyomán Washington több amerikai forrás hivatalosan meg nem erősített információi szerint beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok korábbi elutasító álláspontját feladva 30 Abrams típusú harckocsival támogatja Ukrajnát.

Német források szerint várható, hogy Washingtonban mindezt még a nap folyamán bejelentik.

A kancellár döntésével a jelek szerint helyreállhat a koalíciós béke a német kormányon belül. A kormánykoalíció két kisebbik pártja, a Zöldek és a liberális FDP ugyanis az elmúlt hetekben élesen bírálta a szociáldemokrata kancellár halogató magatartását.

A kancellárt és pártját emiatt élesen bírálta az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is.

Most viszont mind a koalíciós partnerek, mind a konzervatív pártok üdvözölték a döntést, azt elkerülhetetlennek és szükségesnek nevezve.

"Természetesen jobb lett volna már korábban dönteni, különös tekintettel Németország nemzetközi tekintélye érdekében. De jobb későn, mint soha" - fogalmaztak a Zöldek vezető politikusai.

A párt szerint ezzel Ukrajna még sikeresebben veheti fel a harcot az orosz támadás ellen.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a Bundestag védelmi bizottságának szabad demokrata elnöke szerint a döntés nehezen született meg, túl hosszú ideig tartott, de végül elkerülhetetlen volt.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértője üdvözölte a kancellár döntését.

Michal Roth szerint pártja, illetve a kancellár ezzel bizonyította, hogy az Ukrajna támogatásában eddig is élen járó Németország kész volt ennek a lépésnek a megtételére is. Roth elismerte ugyanakkor, hogy

az SPD elnöksége erősen megosztott volt a kérdésben,

voltak, akik türelmetlenül sürgették azt, de olyanok is, akik óvatosabbak és tartózkodóbbak voltak.

Üdvözölte a döntést Friedrich Merz, a CDU elnöke, a CDU/CSU ellenzéki pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője.

A konzervatív politikus ugyanakkor szintén bírálta a kancellárt halogató magatartásáért.

Egészen más álláspontot képviselt a német parlament két, ugyancsak ellenzéki radikális pártja, a szélsőjobboldalinak tartott AfD (Alternatíva Németországnak), valamint az SPD-től balra álló Baloldal Pártja (Die Linke). Az AfD képviselője a kancellár döntését felelőtlennek és veszélyesnek nevezte. Tino Chrupalla frakcióvezető szerint

Németország ezzel közvetlenül belesodródott a háborúba.

A szóban forgó páncélosok Ukrajnának, a Bundeswehr készleteiből történő szállításával tovább folytatódik a német haderő "kifosztása" - hangoztatta a politikus.

Ugyancsak veszélyesnek minősítette a döntést a Baloldal Pártjának frakcióvezetője. Dietmar Bartsch szerint a Leopardok szállításával ledőlt egy újabb tabu. Ezzel pedig

Németország közelebb került egy harmadik világháborúhoz,

mint Európa békéjéhez. Bartsch szerint a lakosság többsége nem támogatja a döntést, amely egy lehetséges katasztrófa irányába tett lépés.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×