eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
The German Leopard tanks used in Polish army are seen at the training grounds in Nowa Deba on September 21, 2022, in Nowa Deba, Subcarpathian Voivodeship, Poland.Soldiers from Poland, the USA and Great Britain take part in the joint military exercise BEAR 22 (Polish: Niedzwiedz 22) in the Eastern Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ NurPhoto

Csiki Varga Tamás: a Leopard és az Abrams jobb, mint az orosz tankok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa annak kapcsán beszélt a tankokról az InfoRádiónak, hogy Németország és Lengyelország összesen 28 Leopard 2 típusú tankot, az Amerikai Egyesült Államok pedig 30 Abrams harckocsit ad Ukrajnának.

"A harckocsik három okból még ma is nagyon fontos szereplői a háborúknak" – jelentette ki az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Az egyik ok a viszonylagos jó mozgékonyság rossz terepviszonyok között is, a lánctalpas meghajtásnak köszönhetően. A másik, hogy nagy tűzerőt képvisel – a beépített löveg akár kilométerekre is ellő, így a gyalogos erőket hatékonyan támogatja támadásban és védekezésben. A harmadik pedig a páncélvédettség, mert miközben rossz terepviszonyok között a nagy tűzerő mozog a harcmezőn, addig a a páncélvédettség biztosítja a túlélőképesség megmaradását.

Csiki Varga Tamás elmondta: a Leopard 2 és az Abrams harckocsik jóval korszerűbbek, mint az oroszok által Ukrajnában használt régi T-72-esek. A 21. századra a harckocsikat olyan hatékonyságnövelő fejlesztésekkel látták el, mint például a reaktív páncélzat.

A harckocsik külsejére robbanóanyaggal töltött kazettákat szerelnek, amik találat esetén kifelé robbannak és még a becsapódás előtt semmisítik a páncéltörő lövedéket.

Így amikor eltalálják nem semmisül meg a tank és a benne lévő személyzet.

A másik modern fejlesztés a tűzvezető rendszerek automatizált és nagyon fejlett verziói. Ma már nem úgy működnek a harckocsik, hogy kidugja a fejét a harckocsi parancsnoka, és igyekszik a látottak alapján bemérni a célpontot. Most védetten ülnek, és a különböző – optikai, éjjellátó vagy hőképalkotó – műszerekkel határolják be a célpontot, és számítógép dolgozza ki a pontos találathoz szükséges lőelemeket. Ezen kívül már régóta van a harckocsikban lövegstabilizátor, ami lehetővé teszi, hogy még menet közben, akár szélsőséges terepviszonyok, vagy 40-50 km/órás sebesség mellett is a bemért célon tartsa az ágyút.

Ezek a modern harckocsik tehát gyorsabbak, védettebbek, nagyobb tűzerővel rendelkeznek, mint a T-72-esek vagy az oroszok által az ukrajnai fronton használt még ezeknél is régebbi eszközök. Persze az oroszoknak is van fejlett harckocsija – a T-90-es és a T-14-es –, de csak nagyon kevés, így ezekből alig vetnek be párat. A harckocsik fejlettségének különbözőségéhez az 1991-es iraki öbölháborúra érdemes visszagondolni: az Abrams harckocsik ott ütköztek meg először a T-72-kel, amiket akkor az iraki hadsereg használt – emlékeztetett a szakértő.

"Ez volt az úgynevezett pulykalövészet – nem tudták az amerikai harckocsikat érdemben megsebezni az irakiak."

Az eddig felajánlott Leopard 2 és az Abrams járművek száma 58 – kulcskérdés, hogy mennyit és mikorra tudnak ezekből szállítani a szövetségesek. 12 harckocsi jelent egy századot, ez az alapegység, amit egyben érdemes alkalmazni, de nem jelent olyan képességet, ami egy nagy hadműveleti áttörést meg tud alapozni - összegzett Csiki Varga Tamás. (A magyar honvédség is 12 darab Leopard 2 A4-est használ kiképzésre.) Az ukránok tavaly ősszel arról beszéltek, hogy minimálisan 300 harckocsira lenne szükségük. Szerintük ennyivel már vissza tudnák szerezni az oroszok által elfoglalt területeket.

A szakértő kiemelte, nem mindegy, hogy Ukrajna mennyi nyugati tankot kap, illetve miként oldják meg a szállítást, a kiképzést és a karbantartást. Az sem mindegy, hogy az amerikai harckocsik az Egyesült Államokból érkeznek-e, vagy egy másik, szövetséges országból, mert olyan pletykák is vannak, hogy nem a legfejlettebb Abrams változatot fogják átadni. A kiképzésről is sokféle információ van: a kezelőszemélyzetet az alapfunkciók használatára néhány hét alatt meg lehet tanítani. De logisztikai és karbantartó személyzet kiképzése jóval több időt vesz igénybe.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov egyébként a következő szavakkal kommentálta a hírt: "ezek a tankok is úgy fognak égni, mint a többi, csak ezek sokkal drágábbak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×